Bendsneyder popelt om weer in actie te komen, voor zijn nieuwe team

Hij is pas negentien lentes jong. En nu al begint de Nederlander Bo Bendsneyder aan zijn vierde jaar in de hoogste regionen van de motorsport. Hij rijdt voor een nieuw team, het Nederlandse RW Racing in de Moto2-klasse, en de verwachtingen zijn hoog.

"We gaan veel mensen verrassen", stelt teammanager Jarno Janssen donderdag op de presentatie in Utrecht. En ook Bendsneyder zelf tempert de verwachtingen in eerste instantie niet. "Tijden die ik nog nooit heb gereden, komen er nu vrij makkelijk uit."

De Nederlandse racelegende Hans Spaan, in 2019 chef monteur bij het team van Bendsneyder, gooit nog wat extra olie op het vuur. "Hij heeft al eens twee keer het podium gehaald en in principe kun je dan ook winnen. Als alles een keer meezit, dan kan het."

De motor van Bendsneyder RW Racing GP

Alle hooggespannen verwachtingen daargelaten, eind oktober liep Bendsneyder wel een open scheenbeenbreuk op toen zijn motorblok ontplofte tijdens de GP van Japan. Is de Rotterdammer daar überhaupt al van hersteld? "Op zich ben ik nu wel fit", meldt hij.

Ondertussen zit er wel een pin in zijn scheenbeen. "Er is een stuk metaal uit het blok gevlogen dat dwars door mijn scheenbeen heen is gegaan", blikt Bendsneyder terug op het incident dat prompt een einde maakte aan zijn seizoen.

"Gelukkig zit nu alles weer aan elkaar. Zoiets gebeurt eigenlijk nooit, een motorblok dat ontploft. Alleen nu wel. Het deed ook meteen pijn. Toen ik de motor aan de kant zette, probeerde ik op mijn been te staan en dat ging niet. Ik viel meteen neer. Ik zag heel veel bloed uit mijn laars komen en wist: dit is foute boel."

Bo Bendsneyder NOS

Het incident was juist niet wat Bendsneyder nodig had bij zijn toenmalige team Tech3. Hij was al bezig aan een kwakkeljaar. En aan het einde daarvan ging het team ook niet met hem door. "Ze zijn een ander pad ingeslagen. Met een andere fabriek gaan werken. Mijn resultaten waren niet zo denderend dat ze op mij zaten te wachten. Het was een heel zwaar jaar, mentaal en fysiek. Maar daar leer ik van."

'Volgende week kijken waar we staan'

Hij is blij dat het Nederlandse RW Racing, het team van de Drentse zakenman Roelof Waninge, aanklopte. Zij rijden op motoren die worden gebouwd in een Japanse fabriek.

"Mijn gevoel is goed. Dat zeggen mensen wel vaker, maar mijn gevoel is echt goed. We hebben testen achter de rug. Tijden die ik nog nooit had gereden, kwamen er nu vrij makkelijk uit", is Bendsneyder vol vertrouwen. "Uiteindelijk was het nog geen officiële test, die hebben we volgende week, dus laten we kijken waar we dan staan."

De officiële testraces zijn in het Spaanse Jerez. Het wereldkampioenschap in de Moto2 begint op 10 maart met de Grand Prix van Qatar.

Hans Spaan NOS

Van oud-coureur Spaan mag het dit jaar dan wel eens gebeuren. Het wordt tijd dat hij een opvolger krijgt, vindt-ie. De zestigjarige oud-wegracer was in 1990 de laatste Nederlandse winnaar van een grand prix. In 1989 won hij zelfs de TT in Assen.

"Ik roep al jaren dat er weer eens een Nederlander moet winnen. Zo krijg je aandacht, dat is goed voor de sport. Kijk maar naar Max Verstappen in de Formule 1."

Spaan is positief: 'Als alles meezit, kan het'

Het is dus al dertig jaar geleden dat Spaan op Assen won. "'Rijden er geen Nederlanders mee of zo?' krijg ik vaak als vraag. Ja, ze rijden wel mee, veel minder dan vroeger hoor, maar ze winnen niet", weet hij ook.

"Ik denk dat we met Bendsneyder wel een jongen hebben met het talent. Hij heeft al eens twee keer het podium gehaald en in principe kun je dan ook winnen. De rijder maakt tegenwoordig het verschil, want de motoren zijn allemaal hetzelfde. Als alles een keer meezit, dan kan het."

Hij heeft zelf immers ook enige invloed op het resultaat als chef monteur bij RW Racing GP. "Ik moet zeggen, we hebben een mooi pakket. Het past goed bij elkaar. We zijn er nog niet en het is afwachten hoe de komende testraces verlopen, maar ik heb er wel vertrouwen in."

STER reclame