Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher in de zwaarbeveiligde rechtszaal in Osdorp
NOS NieuwsAangepast

OM: zussen betrouwbaar, Holleeder liegt en bedriegt

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het verhaal van de zussen van Willem Holleeder is geloofwaardig en hun geheime opnamen mogen worden gebruikt als bewijs. De verdachte zelf is een geboren leugenaar. Dat was de boodschap van het Openbaar Ministerie, dat vandaag begon aan een 800 pagina's tellend eindbetoog in de veelbesproken zaak tegen Holleeder.

Hij wordt verdacht van een reeks moorden in de Amsterdamse onderwereld. Op 1 maart volgt de strafeis. Voor Willem Holleeder, die nog geen enkele dag van zijn proces verstek liet gaan, was het een dag van luisteren. Hij zat de meeste tijd achterover geleund op zijn stoel.

Het OM blikte terug op hoe Holleeders zussen Astrid en Sonja samen met zijn ex-vriendin Sandra opstonden om tegen hem te getuigen.

Zij voelden zich naar eigen zeggen zo door Willem Holleeder bedreigd, dat ze geen andere keuze zagen dan in zee gaan met justitie. De uitleg van Holleeder, dat de vrouwen hem erin wilden luizen om hem geld afhandig te maken, is volgens het OM onzin.

Agenda

De gesprekken die Astrid Holleeder stiekem opnam, zijn bruikbaar bewijs, vindt het OM. Dat Astrid steeds weer nieuwe bandjes inleverde, betekent niet dat ze die daarvoor moedwillig achterhield.

"Zelfs als ze wel haar eigen agenda had, is de verdachte niet in zijn belangen geschaad", vond officier van justitie Sabine Tammes. Holleeder en zijn advocaten hebben volgens haar alle ruimte gehad om de gesprekken te beluisteren en daar kritische vragen over te stellen.

Ingepalmd

De verklaringen van Astrid over haar broer (en zijn betrokkenheid bij verschillende liquidaties) komen overeen met de verhalen van andere getuigen en ander bewijs, zei Tammes. "Er is niet gebleken dat ze uit eigen gewin heeft gehandeld."

Dat geldt volgens het OM ook voor zus Sonja en ex-vriendin Sandra. De weduwe van crimineel Sam Klepper zou door Holleeder zijn "ingepalmd en afgeperst voor een astronomisch bedrag".

"Ha!", schamperde Holleeder, zodra de officier van justitie deze woorden uitsprak. Heel even kon hij zich niet meer inhouden.

Ook de verklaringen van twee kroongetuigen zijn betrouwbaar, betoogde het OM. Deze mannen waren zelf betrokken bij de uitvoering van liquidaties. Hun verklaringen zijn eerder al gebruikt in de zaak tegen Dino Soerel, die mede daardoor levenslang heeft gekregen.

Veel van wat Holleeder zelf zegt is volgens het Openbaar Ministerie niet te controleren, omdat hij verwijst naar mensen die al zijn overleden, en verder wil hij nauwelijks namen noemen.

"Dat lijkt een groots gebaar om anderen buiten schot te houden", zei officier van justitie Tammes. "Maar het dient slechts één doel, namelijk voorkomen dat zijn verklaringen worden ontmaskerd als leugens."

Gedraai

Dat Holleeder zelf iedere betrokkenheid bij liquidaties tegenspreekt, heeft volgens Tammes geen enkele waarde, vanwege "zijn gedraai, leugens en onvermogen om ook maar iets toe te geven."

Tegenover de rechtbank heeft Holleeder volgens het OM "grote en kleine leugens" verkondigd om verklaringen van getuigen onderuit te halen.

Stemmingmakerij

De officier noemde ook nog de enorme media-aandacht voor de zaak, variërend van een tv-serie tot een podcast. "Al die aandacht heeft de behandeling van de zaak niet beïnvloed. Tot meer dan een paar opmerkingen over wat zich buiten afspeelde, is het niet gekomen."

Holleeder vond het af en toe lastig om zich in te houden, zei zijn advocaat Sander Janssen na afloop. "Het was vandaag vooral een beeld schetsen en stemming maken over de persoon Holleeder. Het deed geen recht aan de werkelijkheid."

Morgen gaat het Openbaar Ministerie in op het driemanschap dat Holleeder zou vormen met Dino Soerel en de in 2011 doodgeschoten topcrimineel Stanley Hillis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl