Osama I. L1, via WhatsApp

Het Openbaar Ministerie heeft achttien jaar celstraf met tbs geëist voor een dubbele moord en vier andere geweldsdelicten in 2017. De officier van justitie acht moord én doodslag door verdachte Osama I. bewezen.

Op 14 december 2017 stak de Syrische verdachte volgens het OM een 46-jarige man en een vrouw van 56 dood in Maastricht. Hij verwondde ook de dochter van de vrouw, die haar moeder probeerde te beschermen. Vervolgens viel hij een overbuurman van het gezin aan met een mes.

Ten slotte sloeg hij een man in het gezicht, net als twee dagen daarvoor was gebeurd. Eerder dat jaar had hij bij een ruzie al eens een man meerdere keren met een mes gestoken.

'Dood Osama!'

De slachtoffers riepen de officier van justitie in hun verklaringen op I. te laten doden, schrijft 1Limburg. "Die vraag is niet raar, omdat de doodstraf bestaat in Syrië", zegt de officier. "Maar ik kan dat niet eisen, dat heb ik de nabestaanden ook uitgelegd. We hebben in Nederland afgesproken dat we dat niet doen. Maar het is duidelijk dat I. op 14 december 2017 gruwelijke dingen heeft gedaan."

De officier van justitie over de eis:

'Feiten zouden bij volledige toerekeningsvatbaarheid levenslang waard zijn'

I. geeft zijn betrokkenheid in vrijwel alle gevallen toe, maar stelt dat zijn psychische klachten aanleiding waren voor de gebeurtenissen. Hij geeft als verklaring dat hij bezeten was van djinns, boze geesten. De nabestaanden en slachtoffers geloven dat niet.

Gruwelijkheden

De officier vindt dat veel van I.'s verklaringen geen stand houden. "Hij zei diezelfde dag tegen iemand: 'Als je me niet terugziet, ben ik dood of zit ik vast.' Dat is een voorspelling. Dit zijn gruwelijkheden die je in Nederland nauwelijks verwacht."

I. hoorde het requisitoir aan zonder de officier een blik waardig te keuren. Hij keek voor zich uit, met zijn armen gekruist, en gaapte soms hardop.

De strafeis en het pleidooi van de advocaat waren het slotstuk van een driedaagse zitting. Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

STER reclame