De ingang van het vroegere fabriekscomplex in Potocari, waar Dutchbat was gelegerd ANP

Dutchbat-militairen die tijdens de Bosnische burgeroorlog in 1994 en 1995 waren gelegerd in het hoofdkwartier in Potocari doen aangifte omdat ze zouden zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Ze klagen het ministerie van Defensie aan voor mishandeling en poging tot zware mishandeling, meldt het programma EenVandaag. Het initiatief voor de aangifte komt van Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne, die al 14 jaar procedeert tegen Defensie.

Het hoofdkwartier van Dutchbat was gevestigd in een oude accufabriek in het dorp in Bosnië en Herzegovina, vlak bij Srebrenica. Volgens de militairen lag er onder meer asbest, chemicaliën en een vat met de waarschuwing "nucleair" erop.

In zomertenue verwijderden Dutchbatters het asbest Remko de Bruijne / EenVandaag

Oud-commandant Karremans zegt bij EenVandaag dat hij meteen opdracht gaf om de rommel op te ruimen. "Pas veel later begin je je allerlei mogelijke consequenties te realiseren. Ik dus ook. Maar laat ik één ding toevoegen: er lag veel meer rotzooi, gif, dan Dutchbat wist."

Defensie: niet onverantwoord

Karremans zegt dat pogingen om met Defensie tot een "constructieve uitweg" te komen niets hebben opgeleverd.

Bergen wit poeder open en bloot, volgens de militairen asbest Remko de Bruijne / EenVandaag

In een reactie aan EenVandaag zegt het ministerie dat de accufabriek bij een verkenning vooraf is bekeken en dat toen melding is gemaakt van milieuverontreiniging in een gebouw naast de compound. Daarop zouden maatregelen zijn genomen.

Volgens het ministerie was er geen onverantwoord risico voor de gezondheid van het personeel. Wel geeft Defensie toe dat het personeel destijds onvoldoende is geïnformeerd.

STER reclame