NOS Nieuws

Een Joran-van-der-Slootje, misverstand of gotspe: reacties op de Holleeder-tapes

"Ik ben bedreigd door mevrouw Ficq, de advocaat van Dino Soerel", zegt crimineel Willem Holleeder. "Ze zei dat ik moest gaan verklaren dat ik Willem Endstra heb afgeperst en dat ik de naam van Dino Soerel heb misbruikt."

Holleeder zei dat in 2011 telefonisch tegen Peter R. de Vries. Het is een van de fragmenten van de zogenoemde Holleeder-tapes, die gisteravond in een speciale uitzending van RTL Boulevard werden uitgezonden.

Holleeder zat tijdens dat telefoontje in de gevangenis. In het opgenomen gesprek zegt Holleeder dat advocaat Bénédicte Ficq hem heeft gevraagd meineed te plegen. Ficq was in die tijd advocaat van crimineel Dino Soerel.

"Er is hooguit sprake van een misverstand, maar dreigementen? Geloof dat nou maar niet", zei Nico Meijering, huidige advocaat van Dino Soerel en kantoorgenoot van Ficq. Hij noemt het verhaal over de bedreiging "onzin".

'Een Joran-van-der-Slootje'

Meijering is door de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten gevraagd om niet met de pers te praten, maar zat toch bij Jinek aan tafel. "Ik zit hier in het belang van mijn cliënt Dino Soerel", legde hij uit. Meijering ging vooral in op de rol van misdaadjournalisten Peter R. de Vries en John van den Heuvel, die de Boulevard-uitzending maakten.

"Het zijn Buurman en Buurman die gezamenlijk eropuit zijn om deze zaak in één keer op te lossen. Dat is wat je ziet." Volgens Meijering is dit een "Joran-van-der-Slootje". "Ook daar probeerde De Vries met een bekentenis de zaak op te lossen. Dat je structureel heel belangrijke feiten weglaat, vind ik heel erg."

Meijering vindt het opmerkelijk dat beide misdaadjournalisten jarenlang hebben geroepen dat je Holleeder niet op z'n woord moet geloven, maar dat ze zijn uitspraken nu ineens wel serieus nemen.

Zo zei De Vries in mei bij RTL Late Night nog dat hij niet gelooft dat Ficq Holleeder zou hebben bedreigd. "Dit geeft weer hoe Holleeder dingen probeert in te steken: dit en dit doe ik omdat ik bedreigd word door die advocaat", zei hij toen.

Gisteravond zei De Vries bij Late Night dat het niet gaat om wat hij gelooft, maar om de tapes die er nu liggen.

Stijn Franken

Het telefoongesprek dat gisteravond in RTL Boulevard werd uitgezonden is gevoerd in het kantoor van Stijn Franken. Hij was in die tijd advocaat van Holleeder. Ook hij voelde zich bedreigd door Ficq, zei De Vries. Daarop liet Franken de misdaadjournalist zijn advocatentelefoon gebruiken voor een gesprek met de crimineel. Iets wat verboden is: de telefoon mag alleen gebruikt worden voor contact tussen advocaat en cliënt.

Het is niet duidelijk waarom Franken De Vries inschakelde om te bellen met zijn cliënt. De Vries: "Toen in de publiciteit kwam dat hij die telefoonlijn gebruikt heeft om dit gesprek te laten plaatsvinden, liet hij weten dat hij geen andere mogelijkheid zag. Dat geeft toch wel aan, hoe ernstig hij deze bedreiging opnam."

Oud-rechter Frits Lauwaars reageerde daar op bij RTL Late Night: "Ik begrijp daar niks van. Als je doodsbedreigingen krijgt van een collega-advocaat, is een aangifte het eerste wat je doet."

Volgens De Vries zag Franken dat toen niet als optie. "Iedereen die in deze zaak iets heeft gedaan, kan het niet navertellen. Dat is de situatie."

Gotspe van het decennium

Lauwaars noemde de aantijgingen in de tapes de "gotspe van het decennium". "Ik dacht dat Holleeder altijd de bedreigingen of de liquidaties uitvoerde. Ficq en Meijering zijn keurige advocaten die ik goed ken."

De Amsterdamse Orde van Advocaten gaat nu onderzoek doen in de zaak. Stijn Franken wordt onderzocht, omdat hij zijn advocatentelefoon beschikbaar heeft gesteld voor het gesprek tussen Holleeder en De Vries. Bénédicte Ficq wordt onderzocht, omdat ze Holleeder zou hebben bedreigd, of zou hebben aangezet tot het geven van een valse verklaring.

Als getuigen op deze manier tot meineed zijn gebracht, dan zou dit een groot schandaal zijn, zei Peter R. de Vries. "Als dit waar is, dan is dit buitengewoon ernstig."

Donderdag begint het OM aan zijn afronding in de zaak tegen Holleeder. Op 1 maart volgt de eis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl