Willem Holleeder luistert terwijl Peter R. de Vries als getuige wordt gehoord
NOS NieuwsAangepast

Boze advocaten zetten gesprek Holleeder-Peter R. de Vries online

De advocaten van de veroordeelde crimineel Dino Soerel hebben de transcriptie online gezet van een gesprek dat Willem Holleeder in 2011 voerde met misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Het was al langer bekend dat De Vries de opname vanavond in RTL Boulevard wil laten horen. De advocaten van Soerel, van bureau Ficq & Partners, wilden hem voor zijn. Ze schrijven op hun website dat De Vries een verkeerd beeld van de werkelijkheid naar buiten brengt en "op uiterst bedenkelijke wijze" journalistiek bedrijft.

Samenwerking

De opname is uitgebreid aan de orde geweest in het proces dat momenteel tegen Holleeder wordt gevoerd over vijf liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder zegt niets over liquidaties, maar spreekt in de visie van het OM wel over de samenwerking met Soerel en de begin 2011 geliquideerde Stanley Hillis. Zo hadden Holleeder en Soerel 'gesprekken' met de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra over 10 miljoen euro die Hillis tegoed had van Endstra.

Holleeder: "Stanley Hillis ja. Die ouwe had geld tegoed van Endstra. En die wilde dat geld gewoon hebben en euh die heeft mij daarbij betrokken. Die is bij mij geweest, die zegt 'luister ik heb geld tegoed' dit en dat en zus en zo. Nou, dus heb ik daar gesprekken over gevoerd en bij die gesprekken is Dino Soerel natuurlijk wel aanwezig geweest, namens de ouwe."

Holleeder ontkent dat hij en Soerel Endstra bij deze gesprekken hebben bedreigd.

Leugens

Soerel verzet zich tegen Holleeders voorstelling van zaken en zegt dat diens "leugens" schadelijk voor hem zijn. Hij zit een levenslange celstraf uit en is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Soerel heeft ook met justitie over de opname gesproken en er gehakt van gemaakt, zeggen zijn advocaten.

Het OM ziet de opname van het gesprek als ondersteunend bewijs voor de verklaringen die Holleeders zussen Astrid en Sonja hebben afgelegd en als bewijs dat Willem Holleeder deel uitmaakte van een criminele organisatie.

Mediaoorlogje

"Wat je nu ziet gebeuren is een soort van mediaoorlogje", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. Het RTL-programma wordt gemaakt met Peter R. de Vries en John van den Heuvel die goede banden hebben met Astrid en Sonja Holleeder, en die zeer belastende verklaringen over hun broer hebben afgelegd.

Donderdag begint het OM aan zijn afronding in deze zaak, op 1 maart volgt de eis. "Het lijkt een laatste poging om de beeldvorming rond Holleeder te beïnvloeden, namelijk echt duidelijk maken dat het een leugenaar is", zegt Andringa.

Onderzoek naar advocaten

Uit de transcriptie blijkt dat Holleeders advocaat, Stijn Franken, willens en wetens zijn telefoon beschikbaar stelde die alleen gebruikt mag worden voor contact tussen hem en zijn cliënten. Deze 'geheimhouderstelefoon' mag door de politie niet worden afgeluisterd. Opvallend is ook de beschuldiging van Holleeder in het gesprek met De Vries dat hij door Soerels advocaat Ficq zou zijn bedreigd.

De Amsterdamse Orde van Advocaten heeft hier in januari een onderzoek naar ingesteld. Deken Henrichs heeft vrijdag op de website van de orde laten weten dat hij niet wil dat advocaten tijdens dit onderzoek uitlatingen doen over deze kwesties. Hij heeft alle betrokken advocaten daarom verzocht zich van commentaar te onthouden zolang het onderzoek loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl