NOS Nieuws

Intertoys vecht tegen online speelgoedverkopers: 'Het moet anders'

  • Joukje Beiboer

  • Joukje Beiboer

Speelgoedwinkelketen Intertoys lijkt te bezwijken onder het grote online aanbod speelgoed. "We hadden niet verwacht dat de markt zo snel van de winkels naar online zou verschuiven", zegt Roland Armbruster, de baas van Intertoys, tegen de NOS.

De online concurrentie op speelgoed is volgens Armbruster enorm. Bijna 40 procent van het speelgoed in Nederland zou online gekocht worden. Mede daardoor hebben de speelgoedwinkels hun verkopen de afgelopen tien jaar zien halveren, stelt hij. Marktdeskundige Kitty Koelemeijer onderstreept dat.

Winkels dicht

Om als speelgoedketen te kunnen blijven overleven, is het volgens Koelemeijer onvermijdelijk dat er winkels dicht gaan. "Als die online omzet zo toeneemt en de concurrentie van alle kanten groter wordt, dan moet je toch zeker een derde van je winkels sluiten."

De kans dat er in de toekomst minder Intertoys-winkels zijn, is inderdaad redelijk groot, stelt de keten zelf tegenover de NOS. "We hebben nog te veel winkels en een te klein online aandeel", zei Armbruster. "En dat moet anders."

Klanten van de Intertoys in Soest hopen niet dat de winkel daar verdwijnt. Een winkel is toch fijner dan speelgoed kopen online, is de veelgehoorde mening:

'Zo'n eendje ga je toch niet online kopen?'

Hoewel kinderen het leuk vinden om speelgoed aan te raken, wordt er steeds minder in fysieke speelgoedwinkels gekocht. Mensen kunnen de prijzen van populair speelgoed overal nakijken, legt Koelemeijer uit. "Dus je gaat naar de speelgoedwinkel, allemaal dingen doen en vergelijken. En dan koop je het misschien wel ergens anders." Waar de prijs het laagst is, denkt ze.

Naast online concurrentie kreeg Intertoys eind vorig jaar ook te maken met stevige concurrentie van supermarkten en koopjeswinkels die rond de feestdagen speelgoed gingen verkopen. "Voor een prijs waar we niet in mee kunnen gaan", zegt Armbruster.

"En daar komt nog bij dat kinderen natuurlijk steeds jonger met mobiele telefoons gaan gamen en spelen met iPads. En het geld dat daaraan wordt uitgegeven gaat natuurlijk niet naar het speelgoed toe", zegt Koelemeijer.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de toekomst er voor Intertoys precies uit gaat zien. Of er echt winkels moeten sluiten en hoeveel dat er dan worden is afhankelijk van een eventuele overnamepartij. Voorlopig blijven alle winkels nog open, zegt Intertoys.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl