Het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam
NOS Nieuws

'Ministerie bemoeide zich met reactie DNB op witwasaffaire'

Het ministerie van Financiën heeft meegedacht over een schriftelijke reactie van De Nederlandsche Bank (DNB) op het witwasschandaal bij ING. "Er zijn meerdere concepten gedeeld", gaf minister Hoekstra toe in het vragenuur in de Tweede Kamer. Hij ontkent dat dit is gedaan om de schade voor de onafhankelijk toezichthouder te beperken.

NRC concludeert op basis van opgevraagde e-mails, memo's en brieven dat het ministerie van Hoekstra zich in het weekend van 1 en 2 september intensief bemoeide met de woordvoeringslijn van DNB, nog voor er iets publiekelijk bekend werd. Op de dinsdag daarna kwam naar buiten dat ING een schikking van 775 miljoen had getroffen wegens het mogelijk maken van witwaspraktijken.

'Zinsnedeniveau'

Hoekstra benadrukt dat veel belangrijke informatie over de zaak niet bekend was op zijn ministerie, omdat die viel onder de vertrouwelijkheid van het bankentoezicht. Daarom werden er in het weekend volgens hem vooral verduidelijkende vragen gesteld. Van actief meeschrijven aan de reactie van DNB was volgens hem geen sprake.

Hij vindt het "logisch", "valide" en "verstandig" dat zijn ambtenaren goed doorvroegen. "De DNB is als toezichthouder volstrekt onafhankelijk, maar valt wel onder mijn ministeriële verantwoordelijkheid. Dus dat er secuur, op zinsnedeniveau, wordt doorgevraagd, vind ik verdedigbaar."

De Kamer heeft nog grote twijfels over de gang van zaken. D66-Kamerlid Sneller, die Hoekstra naar de Kamer had geroepen, heeft aanvullende Kamervragen aangekondigd.

Nieuwe regels

Achter de schermen wordt ondertussen op datzelfde ministerie van Financiën gewerkt aan strengere regels voor bedrijven die ooit een schikking met het OM hebben getroffen in verband met een wetsovertreding. De Staat moet de mogelijkheid krijgen om dat soort bedrijven te weigeren bij grote overheidsopdrachten.

De Staat bankiert al jaren bij ING, veel Kamerleden vragen zich sindsdien af of dat nog passend is. De nieuwe regels moeten trouwens niet alleen voor banken gelden, maar ook voor bedrijven als bouwbedrijf Ballast Nedam of accountant KPMG.

ING-aanbestedingen 'on hold'

Binnen enkele weken moet duidelijk worden hoe de regels voor openbare aanbestedingen worden aangescherpt. Uit documenten die door Het Financieele Dagblad zijn aangevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, blijkt dat nieuwe aanbestedingen waarbij ING betrokken is 'on hold' zijn gezet totdat de nieuwe regels bekend zijn.

Het gaat daarbij onder meer om een contract voor online betalingen. De opdracht was al binnengehaald door ING, maar nog niet gefinaliseerd. Een ander contract voor creditcardbetalingen dat in januari afliep is ook nog niet verlengd. Allemaal in afwachting van de nieuwe eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl