Oeigoeren roepen China op om video's van familieleden te posten

time icon
i-birlik
@ibberkham
#MeTooUyghur We invite Chinese authorities to respect the basic human rights of the Uighur Turks and to close the concentration camps.
2 maanden geleden

Familieleden van Oeigoeren die vastzitten in Chinese heropvoedingskampen, hebben de Chinese regering gevraagd om een teken van leven van hun naasten.

In de kampen in China worden naar schatting een miljoen Oeigoeren vastgehouden, een etnische moslimminderheid die verwant is aan de Turken. Zondag zei de Turkse regering dat een van hen, dichter en muzikant Abdurehim Heyit, was overleden. China bracht daarna een filmpje naar buiten waarin Heyit verklaarde dat hij nog leeft.

Mensen met familie in een heropvoedingskamp, zetten China nu met #MeTooUyghur via sociale media onder druk. Ze eisen dat de regering ook filmpjes van anderen verspreidt als bewijs dat hun familieleden nog leven.

Yultuz Tashmemet (Ahire)
@YultuzT
China! As you did with our famous singer Abdurahim Heyit, show my mother in video too! She is been taken for more than a year! Show me she is still alive! #MeTooUyghur
2 maanden geleden

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al laten weten dat China niet van plan is om aan het verzoek te voldoen. "China heeft meer dan 1 miljard inwoners, moeten we dan een video van iedereen naar buiten brengen?"

STER Reclame