Hakenkruizen op het afgebeelde gezicht van Auschwitz-overlever en oud-politicus Simone Veil
NOS NieuwsAangepast

Jodenhaat in Parijs, forse toename antisemitische daden in Frankrijk

Op verschillende plekken in Parijs zijn afgelopen weekend antisemitische leuzen geschreven en getekend. Zo stond op een bagelwinkel 'Juden!' geschreven en werd op een garagedeur 'Macron Jews' bitch' gespoten. Franse politici hebben de uitingen streng veroordeeld.

"Laf en abject", tweette de burgemeester van Parijs gisteren over een hakenkruis dat op een afbeelding van de in 2017 overleden Auschwitz-overlever en oud-politicus Simone Veil was aangebracht. Burgemeester Hidalgo schreef erbij dat ze aangifte gaat doen.

Vorig jaar nam het aantal antisemitische handelingen toe met 74 procent, maakte minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gisteren bekend. Het gaat om 541 incidenten, van leuzen op muren tot fysiek geweld.

Gisteren werd ook ontdekt dat een boom ter nagedachtenis aan de Joodse Ilan Halimi, die in 2006 in Parijs werd ontvoerd en vermoord, is omgezaagd. Voor de antisemitische uitingen van de afgelopen dagen is niemand opgepakt.

Een hoge Franse functionaris, betrokken bij de strijd tegen racisme, antisemitisme en LHBT-haat, tweette een paar foto's en artikelen:

De Franse regeringsvertegenwoordiger tegen rascisme, Frédéric Potier, legt een verband tussen de antisemitische uitingen en de gelehesjesprotesten. "Ik zie dat extreem-rechts profiteert van deze beweging bij het verspreiden van haatdragende boodschappen. En ik betreur het dat dit onvoldoende wordt veroordeeld door de organisatoren van de protesten", zei hij in een interview met RTL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl