AFP

Wekdienst 12/2: Rutte in gesprek met klimaatspijbelaars en Catalaanse politici voor rechter

time icon

Goedemorgen! Vandaag spreekt premier Mark Rutte met een aantal klimaatspijbelaars en staan in Spanje politieke leiders terecht voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van dinsdag 12 februari.

Vandaag blijft het vrijwel overal droog met een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Het wordt 7 of 8 graden. Woensdag verandert er nog weinig. De dagen daarna wordt zonnig weer verwacht. Bij weinig wind wordt het 10 tot plaatselijk zelfs 15 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een drukke dag op het Binnenhof. Klimaatspijbelaars komen naar Den Haag om te praten met premier Rutte en pulsvissers verzamelen zich op het Binnenhof om te demonstreren.
  • In de Spaanse hoofdstad Madrid staan twaalf politici terecht. Ze worden gezien als de architecten van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Carles Puigdemont verschijnt overigens niet in het verdachtenbankje.
  • Vier Nigeriaanse weduwen eisen vandaag in de rechtbank van Den Haag openbare excuses en een schadevergoeding van Shell. Het bedrijf is volgens hen medeplichtig aan de executie van negen actievoerders.

Wat heb je gemist?

Van de bijna een miljoen Nederlanders die deze winter weer naar de sneeuw gaan, zijn er veel niet echt goed voorbereid. Dat geldt met name voor de 85 procent van alle wintersporters die met de auto naar de bergen vertrekt. Zo nemen bijvoorbeeld 120.000 vakantiegangers geen sneeuwkettingen mee.

En van de automobilisten die wél kettingen in de auto hebben liggen, weet een vijfde niet of ze wel de juiste maat hebben. Bovendien gaan 50.000 mensen naar bijvoorbeeld Zwitserland, Italië en Oostenrijk met zomerbanden. In veel landen is dat verboden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

De eerste zichzelf voortbewegende organismen leefden 2,1 miljard jaar geleden. Onderzoekers hebben fossielen gevonden in het Afrikaanse land Gabon die dat zouden bewijzen. De buisvormige fossielen zijn volgens de onderzoekers ontstaan doordat kleine organismen zich voortbewogen door zachte modder.

AFP

Volgens de wetenschappers waren de organismen waarschijnlijk op zoek naar eten en leefden ze in een ondiep zee-ecosysteem. De gevonden fossielen, waarvan de langste 17 centimeter is, zijn zo'n anderhalf miljard jaar ouder dan de vorige 'oudste' mobiele levensvormen.

Fijne dag!

STER Reclame