NOS Nieuws

Stelselmatig misbruik onthuld in grootste protestantse kerk VS

De top van de Southern Baptist Convention in de Verenigde Staten heeft hervormingen beloofd na onthullingen over wijdverbreid seksueel misbruik binnen het protestantse kerkgenootschap.

De Southern Baptist Convention is met meer dan 15 miljoen leden het op een na grootste kerkgenootschap in de VS. De kranten The Houston Chronicle en San Antonio Express-News onthulden zondag dat sinds 1998 ruim 380 geestelijken en vrijwilligers zijn beschuldigd van misbruik.

Ruim 200 veroordeelden

Ze zouden ruim 700 slachtoffers hebben gemaakt, onder wie jonge kinderen. De slachtoffers zeggen dat binnen de kerk niet naar hen is geluisterd en dat klachten onder de pet zijn gehouden.

Onder de daders zijn voorgangers, vrijwilligers, diakenen en leraren van de zondagsschool. Van de beschuldigden zijn 220 mensen veroordeeld en zitten negentig mensen nog in de gevangenis.

Door het onderzoek van de twee kranten wordt echter pas nu duidelijk hoe groot het schandaal is. De journalisten verzamelden de gegevens met behulp van landelijke en lokale databanken.

Onafhankelijke kerken

De Southern Baptist Convention bestaat uit ongeveer 47.000 onafhankelijke kerken verspreid over de VS. Zij mogen zelf bepalen wie ze aanstellen. Maar dat de kerken onafhankelijk zijn, betekent niet dat ze geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen, zegt een leider van het genootschap op zijn eigen website.

Een andere geestelijke zegt dat de leiding naar de waarschuwingen over het misbruik had moeten luisteren en zegt op Twitter dat het genootschap volledige medewerking zal geven bij het strafrechtelijk onderzoek.

Misbruik in Rooms-Katholieke Kerk

Begin deze maand was ook de Rooms-Katholieke Kerk in de staat Texas in het nieuws vanwege een groot misbruikschandaal. De kerkleiding gaf de namen vrij van 286 geestelijken die kinderen seksueel zouden hebben misbruikt.

De Rooms-Katholieke Kerk is het grootste kerkgenootschap in de Verenigde Staten en lag in het verleden vaker onder vuur vanwege misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl