NOS/Joris van de Kerkhof
NOS Nieuws

Tientallen Zaanse leerlingen demonstreren tegen vierdaagse schoolweek

Ongeveer vijftig leerlingen van basisschool CBS Tamarinde in Zaandam hebben met hun ouders een lawaaiprotest gehouden. Ze eisen een vijfdaagse schoolweek. Door een tekort aan leraren krijgen ze nu maar vier dagen in de week les.

De betogers liepen met koebellen en trommels van de school naar het gemeentehuis. Daar overhandigden de demonstranten aan de wethouder van Onderwijs tientallen zogenoemde handhavingsverzoeken. Met die verzoeken proberen de leerlingen en hun ouders af te dwingen dat de school haar verplichting nakomt om vijf dagen les te geven.

Vorige week lieten de ouders van CBS Tamarinde al weten dat ze de vijfdaagse schoolweek terug willen. Nu krijgen de kinderen voor de vijfde dag extra huiswerk mee.

NOS/Joris van de Kerkhof
Kinderen in het gemeentehuis

In de stoet werd een spandoek meegedragen met de vraag: "Word jij onze nieuwe leerkracht?" De kinderen droegen borden met leuzen, zoals "Juf is ons idool" en "HOP HOP HOP, minister Slob, zet er eens wat tempo op".

Wethouder Ram (VVD) van Onderwijs zei in een reactie dat het lerarentekort een landelijk probleem is, waar minister Slob en de Onderwijsinspectie over gaan. De wethouder benadrukte dat het gaat om een tijdelijke maatregel die niet illegaal is.

De kinderen krijgen in ieder geval tot aan de voorjaarsvakantie maar vier dagen onderwijs. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het probleem rondom de vierdaagse schoolweek op CBS Tamarinde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl