Luuk de Jong

PSV profiteert in de Galgenwaard niet optimaal van misstap Ajax

PSV heeft in de titelstrijd niet optimaal geprofiteerd van de misstap van Ajax bij Heracles. De koploper speelde in een natte Galgenwaard met 2-2 gelijk bij FC Utrecht Daardoor lopen de Eindhovenaren een punt uit op de Amsterdammers, die zaterdag met 1-0 verloren in Almelo.

Het compact spelende FC Utrecht zorgde voor rust dat PSV in de kleine ruimte naar oplossingen moest zoeken. En dat ging de ploeg van trainer Mark van Bommel, met de weer herstelde Hirving Lozano (hersenschudding) en Steven Bergwijn (kuitblessure) in de basis, niet goed af.

Utrecht troeft PSV tactisch af

Sander van de Streek zette Utrecht al na zeven minuten op 1-0, nadat hij Daniel Schwaab in de lucht had afgetroefd. FC Utrecht wachtte vervolgens rustig de mogelijkheden af om te counteren.

Het ontbeerde PSV aan creativiteit, al kreeg het wel redelijke kopkansen via Hirving Lozano, Pablo Rosario en Gastón Pereiro. FC Utrecht-verdediger Timo Letschert speelde daarnaast met vuur door aan het shirt van Luuk de Jong te gaan hangen in de PSV-zestien. De VAR zag er geen penalty in.

Het was FC Utrecht dat ondanks de Eindhovense kansen opnieuw scoorde toen Gyrano Kerk de diepte in werd gestuurd door Van de Streek. De aanvaller rondde de counter vlekkeloos af met een diagonale pegel.

Sander van de Streek viert de 1-0 tegen PSV

In de tweede helft bleef het spelbeeld in stand. Utrecht leunde naar achteren, liet PSV komen en hoopte vooral op een bevlieging van Kerk. Utrecht kwam na rust echter bijna niet meer over de middenlijn.

Na 58 minuten lukte het Luuk de Jong om een gaatje in de tot dan solide Utrechtse defensie te vinden door op aangeven van Bergwijn de 2-1 te maken. Pereiro had vervolgens de 2-2 op zijn schoen, maar zijn inzet ging via een Utrechts been rakelings naast.

Jonge invallers

PSV, dat met de invallers Mohammed Ihattaren (16 jaar) en Cody Gakpo (19) nieuwe energie in het elftal bracht, kwam na 86 minuten gelijk dankzij De Jong, die de bal binnengleed na een goede actie van Denzel Dumfries.

Utrecht leek in blessuretijd een penalty te krijgen, omdat Dumfries in het natte en gladde strafschopgebied uitgleed en Simon Gustafson in zijn val meenam.

Arbiter Pol van Boekel oordeelde na tussenkomst van de VAR dat het ook in dit geval, en tot frustratie van de Utrechters, geen strafschop was.