NOS
NOS Schaatsen

Herkansing voor Nuis op slotdag WK afstanden

Op de slotdag van de WK afstanden krijgt Kjeld Nuis de kans zich te revancheren voor zijn 1.000 meter van zaterdag. Niet dat zijn derde tijd zo slecht was, maar Nuis zelf was totaal niet te spreken over zijn optreden. "Ik heb geen meter lekker geschaatst. Ik heb het gewoon verpest", klonk het na afloop.

De olympisch kampioen krijgt op de schaatsmijl, die begint om 15.25 uur, concurrentie van onder anderen drievoudig wereldkampioen Denis Joeskov en Thomas Krol, die elkaar treffen in het tiende paar.

Patrick Roest, ook een kanshebber, rijdt in de elfde rit tegen de Japanner Seitaro Ichinohe. Nuis moet het in de laatste rit opnemen tegen de Zuid-Koreaan Kim Min-seok.

Wüst en De Jong op 1.500 meter

De eerste afstand van de dag is de 1.500 meter voor vrouwen, die om 14.30 uur van start gaat. Namens Nederland komen Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Ireen Wüst op het ijs.

Wüst liet zaterdag de 1.000 meter schieten omdat ze zichzelf de meeste kansen toedicht op de 1.500 meter, de afstand waarop ze dit seizoen twee wereldbekers won. De olympisch kampioene is in de tiende rit gekoppeld aan de Russin Jekaterina Sjichova.

Melissa Wijfje komt in het zevende paar in actie tegen de Poolse Natalia Czerwonka. Antoinette de Jong krijgt in de negende rit te maken met de Noorse Ragne Wiklund.

Programma WK afstanden zondag

Tijd Afstand Deelnemers
14.30 uur 1.500 meter (vrouwen) Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Melissa Wijfje
15.25 uur 1.500 meter (mannen) Kjeld Nuis, Patrick Roest, Thomas Krol
16.20 uur massastart (vrouwen) Irene Schouten, Melissa Wijfje
16.40 uur massastart (mannen) Chris Huizinga, Douwe de Vries

De WK afstanden worden afgesloten met de massastart voor achtereenvolgens de vrouwen en de mannen.

Bij de vrouwen is Irene Schouten een van de grote favorieten. In 2015 veroverde ze al eens de wereldtitel, maar die wist ze twee jaar later door een valpartij niet te prolongeren. Dit jaar is ze erop gebrand het goud opnieuw mee naar huis te nemen.

Schouten pakte vorig jaar olympisch brons in Pyeongchang. "De Spelen waren een hele ervaring. Ik heb er heel veel van geleerd en de bronzen medaille betekent veel voor me. De volgende keer wil ik er weer bij zijn en hopelijk sta ik dan twee treetjes hoger."

Schouten: 'Het enige dat telt, is de gouden medaille'

"Het heeft mijn leven best wel veranderd", vertelt ze. "Ik merk dat ik best wel een voorbeeld ben geworden voor mensen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor oudere mensen."

Schouten moet in Inzell zien af te rekenen met onder anderen Francesca Lollobrigida, de Italiaanse leidster in het wereldbekerklassement, en de Japanse Nana Takagi, die in Pyeongchang de titel pakte. "Ik ben er klaar voor om de olympisch kampioen te verslaan. Het enige wat telt, is het goud", toont Schouten zich vastberaden.

Huizinga en De Vries

Bij de mannen doen Chris Huizinga en Douwe de Vries mee aan de massastart. De 36-jarige De Vries is bezig aan een ijzersterk seizoen.

Hij werd twee weken geleden de oudste Nederlands kampioen allround in de historie en werd vrijdag op de ploegenachtervolging ook de oudste wereldkampioen ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl