NOS Schaatsen

Wereldkampioen Verbij: 'Ik heb slechte ogen, ik zag mijn tijd eerst niet'

Verbij: 'Wist dat ik het kon, maar moet het toch maar even doen'

Twee van de drie Nederlanders die op het podium stonden na de 1.000 meter ontvingen hun medaille met een grote glimlach. Wereldkampioen Kai Verbij en Thomas Krol (zilver) doken onder het oude baanrecord en debuteerden op het WK-podium.

"Ik zag de tijd eerst niet, ik heb slechte ogen", zei Verbij na zijn 1.07,39. "Maar toen hoorde ik via de speaker dat het een baanrecord was. Ik keek goed naar het scherm en dacht: yes!"

Kjeld Nuis won het brons, al zag hij dat zelf niet als een overwinning. "Er zijn geen excuses, ik heb het gewoon verpest."

Nuis emotioneel: 'Ik weet het niet'

"Ik heb geen meter lekker geschaatst", vervolgde Nuis. "Het was gewoon te verkrampt en daar baal ik heel erg van. Ik zat er lekker in, maar het lukte niet in de slotronde. Mijn benen zaten vol in de laatste bocht en dat hoort niet. Ik weet het niet.... ik heb gewoon een slechte rit neergezet."

Nuis heeft een turbulente periode achter de rug. Op de EK sprint werd hij gediskwalificeerd, waarna hij voor het oog van de televisiecamera's ruzie maakte met de scheidsrechter. Ook kwam er een eind aan zijn relatie. Maar hoeveel invloed dat had op zijn prestaties?

"Dat weet ik niet, dat weet ik niet", zei een emotionele Nuis, die zijn tranen maar nauwelijks kon bedwingen.

Emotionele Nuis: 'Geen excuses, ik heb het gewoon verpest'

Nuis pakte een jaar geleden de olympische titel, dat toernooi viel voor Verbij in het water door een liesblessure. In Inzell won hij zijn eerste WK-titel.

"Ik ben nog nooit zo gespannen geweest. Het ijs is snel en dan ben je altijd bang dat er in de ritten voor je heel snel gereden wordt. Dat was ook zo, maar dat moet je niet te veel afleiden."

Bekijk hieronder de samenvatting van de 1.000 meter:

Verbij grijpt wereldtitel op 1.000 meter, ook Krol en Nuis op podium

Voor Krol was de zilveren medaille een fraaie bekroning op een toch al zo mooi seizoen. Krol won in december op de 1.500 meter zijn eerste wereldbekerwedstrijd en stond op de 1.000 meter driemaal op het podium.

"Heel veel sneller had ik vandaag niet gekund. Dan moet je tevreden zijn met zilver en dat ben ik ook."

Krol: 'Bevestiging dat ik thuis hoor op WK-podium'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl