Bowe met indrukwekkend baanrecord naar wereldtitel op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schaatsster Brittany Bowe heeft met groot machtsvertoon de wereldtitel gegrepen op de 1.000 meter. De Amerikaanse Bowe vermorzelde haar eigen baanrecord met zes tienden (1.13,41) en was bijna een seconde sneller dan Vanessa Herzog uit Oostenrijk.

De verrassende winnares van WK-goud op de 500 meter was met 1.14,38 uiteindelijk 97 honderdsten langzamer dan Bowe. De Japanse Nao Kodaira, de favoriete die op de 500 meter genoegen moest nemen met zilver, pakte in 1.14,43 het brons.

Bowe terug aan de top

De winnaars van de laatste twee grote titels op de kilometer ontbreken al het hele seizoen. Heather Bergsma, twee jaar geleden wereldkampioene, beviel in oktober van een zoon. Olympisch kampioene Jorien ter Mors kwam dit jaar niet in actie vanwege een knieblessure.

Bowe keerde dit jaar juist terug. In 2015 won de Amerikaanse twee wereldtitels en in dat jaar won ze ook de WK sprint, net als in 2016. Daarna kwakkelde ze lang, de gevolgen van een hersenschudding speelden haar tot ver in het vorige seizoen parten.

Dit jaar liet ze met drie wereldbekeroverwinningen op de 1.000 meter al zien dat ze het niveau van enkele jaren geleden naderde. Met het indrukwekkende baanrecord in Inzell bevestigde ze haar terugkeer aan de schaatstop.

Brittany Bowe AFP

Jutta Leerdam werd op de vijfde plaats de beste Nederlandse. De WK-debutante gaf met 1.14,63 maar twee tienden toe op de derde tijd van Kodaira.

"Er zat wat meer in, maar onder omstandigheden vind ik de vijfde plaats best wel goed, ook voor m'n eerste WK", aldus Leerdam, die de afgelopen weken niet goed heeft kunnen trainen in verband met een liesblessure.

Antoinette de Jong eindigde als zesde in een persoonlijk record: 1.14,70. De Jong is zondag een van de favorieten op de 1.500 meter, een afstand die haar beter ligt dan de kilometer.

Sanneke de Neeling, die pas vanochtend hoorde dat ze mocht rijden na de afmelding van Ireen Wüst, eindigde op de achtste plaats (1.14,95).

Leerdam: 'Er zat wat meer in, maar vijfde plaats best wel goed'
NOS

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor vrouwen:

Uitslag: 1.000 meter

STER reclame