In Baarn werden hockey- en voetbalwedstrijden gestaakt door de stankoverlast.
NOS NieuwsAangepast

Oorzaak stankoverlast in groot deel Nederland verholpen

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zegt dat er geen stoffen meer vrijkomen uit de lekkende tankwagen in Alblasserdam. Mensen die binnenshuis toch nog last hebben van de stank, wordt geadviseerd ramen en deuren open te zetten.

Vanmorgen ontstond op een industrieterrein in Alblasserdam een lekkage bij het schoonmaken van een tankwagen met petrolad. Dat is een stof die wordt toegevoegd aan industriële smeermiddelen, zoals vaseline. De stof geeft al in lage concentraties stankoverlast. De geur lijkt op die van rubber en gas.

Door de oververhitting ging een veiligheidsklep open waardoor damp kon ontsnappen. De harde wind verspreidde de damp in een brede strook in noordoostelijke richting over Nederland.

Het gebied waar de geur zich verspreidde

Volgens de veiligheidsregio was het gezondheidsrisico nihil, maar kon de stank wel leiden tot hoofdpijn, overgeven en misselijkheid. Er ging daarom een NL-Alert uit om mensen die last hadden te waarschuwen ramen en deuren gesloten te houden.

De brandweer heeft een tankafsluiter op de tankwagen gezet. De verwachting was dat er daardoor vanaf ongeveer 13.00 uur geen stank meer kon ontsnappen, maar ook daarna kwam er door een defecte afdichting nog steeds damp vrij.

De brandweer maakt een 'waterscherm' om de stankoverlast tegen te gaan:

  • ANP
  • ANP
    In Baarn werden hockey- en voetbalwedstrijden gestaakt door de stankoverlast.
  • NOS
    Omwonenden kregen een NL-Alert

De Milieu Ongevallen Dienst van het RIVM heeft de veiligheidsregio geholpen bij metingen in de omgeving van de tankwagen.

Sportwedstrijden afgelast

In Cultureel Centrum De Landvast in Alblasserdam werd een opvanglocatie ingericht voor mensen die door de stank niet in hun huis konden blijven.

Kinderen op de sportvelden in Alblasserdam werd geadviseerd naar binnen te gaan. In de rest van het gebied waar het stonk, kon volgens de veiligheidsregio wel gewoon worden gesport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl