Protestmars van scholieren in Den Haag
NOS Nieuws

Klimaatspijbelaars: 'Volgende week willen we jullie weer zien'

Meer dan 10.000 scholieren hebben vandaag een protestmars door het centrum van Den Haag gelopen. De zogenoemde klimaatspijbelaars kwamen uit het hele land bij elkaar om politici op te roepen meer ambitie te tonen voor het klimaat.

De mars begon om 11.00 uur vanaf het Malieveld, en was rond 13.00 uur afgelopen. Volgens de politie verliep het protest rustig en waren er geen opstootjes. Na de mars werden verscheidene toespraken gehouden. Een van de scholieren riep iedereen op om volgende week weer te demonstreren. "Volgende week willen we jullie weer zien. We gaan er nog een gezellig feestje van maken."

Het is onduidelijk hoeveel klimaatspijbelaars vandaag aanwezig waren. De politie schat dat er zeker meer dan 10.000 scholieren hebben meegedaan aan het protest, de scholieren claimen zelf dat er 30.000 demonstranten meeliepen.

Op de heenreis leverde de drukte in de treinen veel gedoe op. De treinen richting Den Haag zaten overvol, en veel reizigers moesten op het perron wachten op een volgende trein.

Voor de terugreis zijn geen extra treinen ingezet. Wel heeft de politie gewaarschuwd dat het station Den Haag CS vol is. Ze proberen door mensen op de juiste ingangen te wijzen de drukte goed te laten verlopen. "Het staat helemaal vol daar, het is extreem druk", zegt een agent ter plaatse.

'Als maatschappelijk geëngageerde burgers zijn wij het niet eens met het akkoord'

Ook in Groningen werd vandaag door scholieren een stakingsmars gehouden om aandacht te vragen voor het klimaat. "Den Haag is ver weg. En voor mensen voor wie de reis te duur is, of die geen tijd hebben is dat niet echt handig. En dit is ook beter voor het milieu", zegt initiatiefnemer Idsert Oldenkamp tegen RTV Noord.

Volgens RTV Noord liepen honderden scholieren mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl