De donkere verkleuring geeft de plek van het skelet aan
NOS Nieuws

Skeletten uit Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Den Bosch

Bij archeologische opgravingen bij Vught zijn drie skeletten gevonden, waarschijnlijk soldaten die gesneuveld zijn tijdens het beleg van de stad in de Tachtigjarige Oorlog. Twee skeletten zijn de afgelopen dagen opgegraven, de derde volgt vandaag.

Bij een van de skeletten zijn sporen van lood aangetroffen, wat erop wijst dat deze persoon door een kogel om het leven is gekomen. Naast de botten werden er bovendien wapens, honderden loden musketkogels en overblijfselen van loopgraven en karrensporen aangetroffen.

  • NOS / Trudy van Rijswijk
    Een gevonden kaak
  • BAAC
    De opgraving

De gevonden militairen behoorden waarschijnlijk tot het leger van stadhouder Frederik Hendrik, die Den Bosch in 1629 belegerde. De skeletten werden gevonden op het Isabellaveld in Vught, waar vroeger een Spaans fort stond. Nu worden er woningen gebouwd.

Fort Isabella

's-Hertogenbosch was destijds in handen van de Spanjaarden. De stad werd gezien als een bijna onneembare vesting, omdat de ommelanden onder water waren gezet. Toch durfde 'stedendwinger' Frederik Hendrik een belegering aan.

Van april tot september dat jaar omsingelde hij de stad en legde een linie aan met dijken, molens en gemalen, waarmee hij het water kon wegpompen. De inname van Den Bosch werd gezien als de grootste overwinning van Frederik Hendrik en zijn jonge Republiek.

Hoewel er bij opgravingen wel vaker slachtoffers uit de Tachtigjarige Oorlog worden gevonden, is dit voor zover bekend de eerste keer dat het gebeurt in de buurt van Den Bosch. Vanwege de ouderdom zijn de resten bijzonder kwetsbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl