Mars door Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Duizenden klimaatspijbelaars lopen protestmars door Den Haag

Duizenden scholieren voeren vandaag in Den Haag een actie voor het klimaat. Rond 11.00 uur verzamelden ze op het Malieveld en daarna begonnen ze aan een mars door de stad. Volgens de politie verloopt de mars rustig en is er geen sprake van opstootjes.

De meeste scholieren zijn inmiddels weer terug op het Malieveld, waar speeches worden gegeven.

De zogenoemde klimaatspijbelaars roepen de politiek op om meer ambitie te tonen voor het klimaat. Eerder vandaag stak een brief, ondertekend door 350 wetenschappers, de scholieren al een hart onder de riem. In de brief zeggen de wetenschappers dat de leerlingen "groot gelijk" hebben. Ze geven acht redenen voor hun steun.

Scholieren leggen uit waarom ze meedoen en bekijk meer foto's van het protest.

  • NOS
    Mars door Den Haag
  • NOS
    Mars door Den Haag
  • NOS
    De mars door Den Haag
  • Lotte Stooker
    Staan in de eerste klas in de trein
  • NOS
    Drukte op station Den Haag
  • NOS
    Drukte op station Den Haag
  • NOS
    Poster tijdens mars van klimaatspijbelaars

De reis van de scholieren leverde op de heenreis flinke drukte op in de treinen en op de perrons. De treinen richting Den Haag zaten vol. "We zagen extra drukke treinen, vooral op het traject Leiden - Den Haag en Rotterdam - Den Haag. Ook op het spoor van Utrecht Centraal was het superdruk", zegt een woordvoerder van de NS. "Het kon gebeuren dat reizigers een trein voorbij moesten laten gaan omdat de wagons te vol waren."

De NS ging uit van 3000 tot 5000 deelnemers. "Het lijkt drukker dan verwacht, maar het is wel beheersbaar."

Voor de terugreis, die zo zal beginnen voor veel scholieren, worden geen extra treinen ingezet. De politie waarschuwt voor de drukte op het station.

Onderweg

Verslaggever Roel Pauw zat deze ochtend aan de ontbijttafel bij de 17-jarige Lynn uit Groesbeek, die vandaag ook gaat protesteren. "Ik denk dat mijn generatie altijd bezig is geweest met het klimaat als een probleem, daarom vind ik het ook zo belangrijk."

De 17-jarige vwo-scholiere is altijd bewust bezig geweest met het klimaat, vertelt ze. Zo leefde Lynn een tijdje geleden al als veganist. "Ik wilde mijn ecologische voetafdruk kleiner maken. Dat was best moeilijk. Inmiddels eet ik weer vlees, maar ben wel veel bewuster bezig met wat ik eet. Als ik bijvoorbeeld taco's eet, kies ik altijd voor vegetarisch gehakt."

Ik ben natuurlijk niet perfect, ik vind het bijvoorbeeld hartstikke leuk om op vakantie te gaan.

Lynn

Maar alles opgeven voor het klimaat, vindt ze moeilijk. "Ik ben natuurlijk niet perfect, ik vind het bijvoorbeeld hartstikke leuk om op vakantie te gaan. Maar dan vind ik het wel prima om vliegtaks te betalen als ik het vliegtuig pak."

Lynns moeder is trots op haar dochter. "Ik sta volledig achter haar actie. Ik vind het heel vormend. Dat ze haar stem laat horen en dat de jongeren gemobiliseerd raken. Dit gaat voor een groot deel over hun generatie."

Niet iedereen is het eens met Lynn. In Nijmegen is er verdeeldheid onder vwo-scholieren over wel of niet gaan:

'Met de bus naar Den Haag, ik vind het hypocriet'

Ook in Groningen werd vandaag door scholieren een stakingsmars gehouden om aandacht te vragen voor het klimaat. "Den Haag is ver weg. En voor mensen voor wie de reis te duur is, of die geen tijd hebben is dat niet echt handig. En dit is ook beter voor het milieu", zegt initiatiefnemer Idsert Oldenkamp tegen RTV Noord.

Volgens RTV Noord liepen honderden scholieren mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl