NOS

'Ga geen medicijnen hamsteren, anders is er voor anderen niks meer'

time icon

Bij een no-deal-brexit zijn er op dit moment ongeveer 50 medicijnen die mogelijk niet beschikbaar zijn en een risico opleveren voor mensen met levensbedreigende aandoeningen en voor kwetsbare groepen. Dat heeft minister Bruno Bruins van Volksgezondheid geschreven in een brief aan de Tweede Kamer over de gevolgen van een brexit voor de gezondheidszorg.

De Nederlandse Patiëntenfederatie is geschrokken. "Medicijnen zijn een eerste levensbehoefte. Het zou dramatisch zijn als medicijnen na 29 maart niet langer beschikbaar zijn", zegt directeur Dianda Veldman.

Om welke medicijnen het gaat wil de minister niet bekendmaken, om hamsteren en speculatie op schaarste te voorkomen en mensen niet nodeloos bezorgd te maken. De Patiëntenfederatie begrijpt wel dat de minister niet bekend maakt welke medicijnen mogelijk na 29 maart wegvallen, omdat er anders onmiddellijk een run ontstaat op de apotheken.

"Wij raden mensen altijd aan om twee weken voordat hun voorraad op is naar de apotheek te gaan, laat ze dat vooral nu ook doen. Maar ga niet hamsteren, want anders is er voor andere patiënten misschien niks meer", aldus Veldman. "Wij vinden gewoon dat de minister dit moet oplossen en moet zorgen dat er na de brexit gewoon voor iedereen de juiste medicijnen zijn."

In Nederland zijn naar schatting 14.000 verschillende geneesmiddelen op de markt. Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ze allemaal door een zeef gehaald en vastgesteld dat 2700, een vijfde dus, uit het Verenigd Koninkrijk komt. Ongeveer 50 daarvan zijn op dit moment 'kritisch' omdat ze worden gebruikt voor de behandeling voor levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen en er geen of onvoldoende alternatieven op de Nederlandse markt te krijgen zijn.

De apothekersvereniging KNMP laat weten dat begrip te hebben voor het besluit van de minister om de lijst van 50 geneesmiddelen niet openbaar te maken. De apothekers beschikken zelf ook niet over de lijst, de groothandel wel.

"Wij weten welke medicijnen er op de lijst staan. Wij kijken nu naar alternatieven en of deze ook beschikbaar zij bij een harde brexit", zegt directeur Geo Aldershof van BG Farma, de bond van farmaceutische groothandelaren. "Het is allemaal nog koffiedik kijken. In bepaalde gevallen zullen we wel alternatieven hebben, in andere gevallen niet. Als er medicijnen zijn waar we geen alternatieven voor kunnen vinden, gaan we kijken of we ze toch via het Verenigd Koninkrijk kunnen krijgen met andere vergunningen." Of patiënten zich zorgen moeten maken? "We stellen alles in het werk om tekorten te voorkomen".

Op sociale media reageren sommige mensen verbaasd. "Juist door het niet bekend te maken zaai je onrust en veroorzaak bezorgdheid bij mensen", zegt Facebookvolger Ria. Om welke medicijnen het gaat wil Richard ook weten. "Het is nu al zo lastig de medicatie mee te krijgen. Er komt nu al niet genoeg binnen". Ook Marjolein ziet beren op de weg "De medicatie voor mijn nierziekte komt uit Liverpool."

Anderen zien het als 'bangmakerij' van de overheid (of de media). "Waarom zou Nederland zonder formele 'deal' geen Britse pillen meer mogen importeren?", vraagt Michiel. "Kan je alleen nog handelen met EU-landen dan? Is China ook EU soms?", vraagt Saskia. En Ad wil weten waarom de medicijnen na een no-deal opeens niet meer betrouwbaar zouden zijn: "Alle producten die nu uit het Verenigd Koninkrijk komen, zijn goedgekeurd door de EU. Waarom zouden die opnieuw moeten worden gekeurd als het VK geen lid meer is?"

Toch is dat aanleggen van een voorraad een probleem denkt Patrick Sturkenboom van Fisher Farma, een groothandel die goed is voor 12 procent van de levering van alle medicijnen in Nederland. "De minister leeft in een utopie als hij denkt dat wij heel makkelijk voorraden kunnen aanleggen. Los van het feit dat we sowieso al tekorten aan medicijnen hebben zijn alle landen nu begonnen aan het inslaan van voorraden. Ook het Verenigd Koninkrijk, dus het is niet zo dat we nu meer kunnen bestellen. In sommige gevallen kunnen we zelfs minder bestellen dan normaal."

Nieuwe keuringen

Het is volgens Sturkenboom een ongeschreven afspraak dat de medicijnen die in land worden geproduceerd eerst aan de behoefte in eigen land moeten voldoen. "Het is niet de bedoeling dat een land een tekort aan medicijnen krijgt doordat rijkere bedrijven in het buitenland alles opkopen." Bij medische hulpmiddelen is het probleem kleiner omdat het veel minder complex is. Medicijnen moeten aan strengere regels voldoen.

Een no-deal-brexit scheurt het Verenigd Koninkrijk af van de EU, waarbij regels en certificaten vervallen en de veiligheid van medicijnen niet langer gegarandeerd zijn. "Engeland wordt echt gezien als een derde land en dat betekent dat als er geen overeenkomst over wordt gesloten, medicijnen en medische hulpmiddelen uit het Verenigde Koninkrijk in Europese lidstaten opnieuw gekeurd moeten worden."

In Nederland wordt volgens consultantskantoor EY jaarlijks voor 6,64 miljard euro aan medicijnen uitgegeven, waarvan 340 miljoen euro voor dierengeneeskunde. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een belangrijke speler op de Europese medicijnmarkt. In 2017 voerde het voor 13,9 miljard euro uit naar EU-landen, waarvan 1,98 miljard naar Nederland. Een deel daarvan voert Nederland weer door naar andere landen.

STER Reclame