NOS
NOS NieuwsAangepast

Levering 50 onmisbare geneesmiddelen onzeker bij no-deal-brexit

Bij een no-deal-brexit kunnen er problemen ontstaan bij de levering van ongeveer 50 geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Minister Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat de levering van alle 2700 producten die nu uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd, tegen het licht is gehouden.

Voor de meeste medicijnen is er wel een alternatief binnen de EU voorhanden, maar voor een deel niet. Vijftig van die producten zijn echt cruciaal, omdat het middelen zijn die gebruikt worden voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen.

Zelf bereiden

De lijst wordt niet bekendgemaakt om bezorgdheid bij patiënten, hamsteren en speculatie - mogelijk met hogere prijzen als gevolg - te voorkomen. Apothekers en medicijngroothandels worden wel op de hoogte gesteld, zodat ze maatregelen kunnen nemen. Zo kunnen apothekers de middelen zelf bereiden, of inkopen in een ander land.

Als er desondanks toch problemen ontstaan met de levering van de onmisbare geneesmiddelen, kunnen er volgens Bruins ook uitzonderingen worden gemaakt zodat de middelen ook nog na een no-deal-brexit uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd kunnen blijven worden.

Hulpmiddelen

Groot-Brittannië is een belangrijke speler op de markt van medicijnen en hulpmiddelen, zoals pacemakers, verband en spuiten. Ook producten uit andere landen staan vaak geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Als het land volgende maand zonder overeenkomst uit de EU stapt, kunnen die middelen niet meer zomaar in de EU worden verkocht. Alle producten die in de EU worden verhandeld, moeten een CE-certificaat hebben, dat garandeert dat ze voldoen aan eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.

Bruins doet een beroep op zorginstellingen om na te gaan welke medische hulpmiddelen op dit moment uit het Verenigd Koninkrijk komen of daar geregistreerd staan. Ze moeten er bij fabrikanten op aandringen de registratie van hun producten over te schrijven naar een EU-land. Alleen dan kunnen de hulpmiddelen beschikbaar blijven voor patiënten in de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl