Sven Kramer
NOS Schaatsen

'Misschien liever wereldkampioen allround dan op de vijf kilometer'

Het ene jaar is het andere niet. Met de 3.000 meter voor vrouwen en 5.000 meter voor mannen op dag één van de WK afstanden in Inzell zouden Ireen Wüst en Sven Kramer donderdag vol zelfvertrouwen de Duitse schaatshal moeten binnenstappen. Maar beide wereldtoppers, die al meer dan een decennium successen vieren op die afstanden, hebben zo hun eigen twijfels.

"Normaal zeg ik altijd: ik ga voor wereldtitels", klinkt het uit de mond van Wüst, die ook op de 1.000 en 1.500 individueel in actie gaat komen. "En ook nu is het zo dat als ik aan de start sta, ik wil winnen. Maar drie wereldtitels is een beetje overdreven. Gezien de situatie is het heel duidelijk en aanwijsbaar dat het niet realistisch is om dat te gaan zeggen."

Ireen Wüst

Het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom begin januari dreunt nog flink na. "Dat is inderdaad de situatie. Dat heeft mijn hele leven op z'n kop gezet. Zoiets draag je iedere dag mee en is niet van vandaag op morgen ineens weg. Ik probeer er zo goed en zo kwaad als kan mee om te gaan. Ik heb goede dagen en ik heb slechte dagen."

Stijgende lijn

Bij de EK allround in Collalbo, daags na de begrafenis van oud-wereldkampioene Van Deutekom, nam Wüst genoegen met een plek op het tweede plan. Wat ze in Inzell kan verwachten, is ook voor de 32-jarige Brabantse nog een verrassing. "Ik ben een heel stuk beter dan in Collalbo en er zit zeker een stijgende lijn in. Ik hoop dat ik hier vier fantastische dagen ga hebben, maar dat weet ik niet."

Wüst en Kramer weten niet goed wat ze kunnen verwachten

Hoewel ze op de 3.000 meter drie wereldtitels (de eerste in 2011 in Inzell) en drie olympische plakken, waarvan twee gouden, op haar naam heeft staan, schat Wüst haar kansen op de 1.500 meter van zondag hoger in. "Op die afstand heb ik dit seizoen ook al twee keer een World Cup gewonnen. Die is dit jaar iets meer op mijn lijf geschreven. Dat betekent niet dat ik er niet voor ga, hoor, maar de drie kilometer wordt vooral een kwestie van 'alles of niks'."

Kramer na vrijdag al klaar

Ook leeftijdsgenoot Kramer beleeft geen soepel verlopend seizoen. Aanhoudende rugproblemen speelden hem eind vorig jaar zo veel parten dat hij op de NK afstanden besloot de 10.000 meter aan zich voorbij te laten gaan. "Daar heb ik de vruchten van geplukt op de EK. Daar heb ik de titel gepakt. Maar daardoor heb ik nu ook een korter programma", aldus de Fries, die na de ploegenachtervolging van vrijdag al klaar is.

Kramer gleed in 2007 voor het eerst naar WK-goud op de 5.000 meter en herhaalde dat kunststukje nog zeven keer. De serie vertoont een onderbreking in 2011 door fysieke malheur die winter. Gevoegd bij zijn drie olympische titels en afstandswinst bij de recente EK in Collalbo mag de routinier gerust dagdromen over een nieuwe zege op 'zijn' vijf kilometer.

Fris blijven

"Ik heb wel een iets ander voorseizoen gehad dan andere jaren", wil de Kramer de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. "Ik zou het natuurlijk wel leuk vinden, maar dat vind ik iets te voorbarig nu. Het zou mij ook niet verbazen als ik niet zou winnen. Al zou ik dan wel teleurgesteld zijn. Maar dat is topsport."

Ondertussen spookt er nog iets anders in zijn achterhoofd. "Voor mij is het gewoon zaak om fris te blijven. Ik heb hierna natuurlijk nog een WK allround. Ik ben stiekem misschien wel liever wereldkampioen allround dan wereldkampioen op de vijf kilometer. Al wil ik 'm wel heel graag winnen hier, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl