ANP
NOS Nieuws

ProRail: met meer politieke wil al per 2030 'metro-achtige' verbinding

Spoorbeheerder ProRail vindt de vandaag gepresenteerde plannen van staatssecretaris Van Veldhoven niet ambitieus genoeg. Ze wil dat er per 2040 tussen negen grote Nederlandse steden elke 10 minuten een trein rijdt. "Het geeft reizigers meer flexibiliteit en mensen zullen zo eerder de trein pakken", zegt Van Veldhoven.

Volgens ProRail-baas Pier Eringa kan dit "met meer politieke wil" veel eerder gerealiseerd worden, hij denkt zelf aan 2030. Tien jaar eerder dus. Dat betekent volgens de topman wel dat er de komende jaren fors meer in het spoor geïnvesteerd moet worden.

ProRail-baas Pier Eringa en staatssecretaris Van Veldhoven over de plannen:

ProRail: '2040 is wel heel ver weg'

De staatssecretaris noemt in haar plan een soort metro-achtige verbinding tussen de vier grote steden in de Randstad, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Breda en Zwolle. Het plan voor dit 'spoorboekloos' rijden (6 intercity's en 6 sprinters per uur) werd in 2012 door Rutte I gepresenteerd. Ook ProRail heeft dit plan op zijn website staan. Daar gaan ze ervan uit dat spoorboekloos rijden op de drukste trajecten al in 2028 gaat gebeuren. Alleen de verbinding met Zwolle ontbreekt op dit lijstje.

Nieuw is dit plan dus niet, maar om het op tijd te realiseren moet er meer geld voor het spoor vrijkomen, denkt Eringa. "Over 10 jaar zijn er 30 procent meer reizigers op het spoor, maar het budget voor spooronderhoud en spoorvernieuwing blijft hetzelfde. Als dat zo blijft kunnen we over 10 jaar niet dezelfde kwaliteit leveren als nu." Hij denkt dat ProRail tegen die tijd 15 procent meer budget nodig heeft om het toegenomen aantal te kunnen verwerken.

NOS
Elke 10 minuten een trein tussen deze steden

"Hartstikke mooi, ik ben voor ambitie", reageert Van Veldhoven op ProRail. Al erkent ze dat extra geld voor het openbaar vervoer niet van het huidige kabinet gaat komen. Ze noemt haar plannen liever een "langetermijnstip op de horizon". Daar kunnen volgens de staatssecretaris toekomstige investeringen op worden afgestemd.

"Laten we met elkaar kijken hoe we deze stip op de horizon zo snel mogelijk kunnen realiseren. Als het sneller kan ben ik zeker voor", aldus Van Veldhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl