NOS NieuwsAangepast

Kabinet geeft geen geld voor Formule 1 in Nederland

Circuit Zandvoort krijgt geen geld van de overheid om een grand prix Formule 1 te organiseren. Minister Bruins van medische zorg en sport schrijft aan de Tweede Kamer dat hij een bijdrage aan het commerciële sportevenement niet nodig en niet gerechtvaardigd vindt.

Om de begroting van Zandvoort sluitend te krijgen had het circuit, eigendom van prins Bernard junior, het kabinet gevraagd om een jaarlijkse bijdrage van 7 miljoen euro. Later werd dat bedrag teruggebracht tot 5 miljoen per jaar.

Als Zandvoort in 2020 daadwerkelijk een grand prix wil organiseren, moet de begroting uiterlijk 31 maart dit jaar rond zijn. In april wordt de kalender bepaald.

Principe-overeenkomst

De Amerikaanse organisatie achter de Formule 1, Formula One Management (FOM), heeft een principe-overeenkomst gesloten met circuit Zandvoort om vanaf volgend jaar drie jaar lang daar een grand prix te houden. Dit zou betekenen dat Assen, dat naast Zandvoort ook in de race was om de grand prix te organiseren, voorlopig niet in beeld is als locatie.

Een woordvoerder van Circuit Assen houdt echter nog een slag om de arm. "Zandvoort heeft de voorkeur. Dat is ook aangegeven. De brief van FOM dateert van 13 december. Daarna is er weer veel gebeurd", zegt hij.

"Onlangs is een delegatie van FOM in Assen langs geweest en er staat binnenkort een nieuwe afspraak gepland. Assen is er klaar voor, heeft de financiering al rond. Dat weten ze bij de FOM. We zijn zeker niet afgevallen."

Coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo testten het circuit van Zandvoort tijdens de Racedagen in mei 2018

Hoge ticketopbrengst

Bruins gaat dus geen belastinggeld uitgeven aan de Formule 1 in Nederland. "Gezien de impact van de GP Formule 1 zijn er voldoende mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om hieraan een financiële bijdrage te leveren en daar voordeel uit te halen. Ook is een hoge ticketopbrengst te verwachten."

Ook sluit de grand prix niet voldoende aan bij het sportbeleid van het kabinet, dat vooral gericht is op brede deelname aan sporten en bewegen.

Losse schroeven

"Het staat allemaal nu wel op losse schroeven", reageert Formule 1-commentator van de NOS, Louis Dekker bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"Dit is een dikke streep door de rekening van Zandvoort. Al het optimisme is nu omgeslagen in de vraag of het nog wel goed gaat komen. Als ze de deadline van 31 maart niet halen is het klaar met Zandvoort."

Robert Overdijk, directeur van het Circuit Zandvoort wil echter nog niet meteen de handdoek in de ring gooien. "Als circuitdirectie voelen we ons gesteund door het feit dat de minister ons initiatief toejuicht", laat hij weten in een reactie.

"Wij zullen de boodschap van de minister meenemen in onze gesprekken met de FOM en werken in de tussentijd keihard door aan het realiseren van dit unieke evenement."

Minister Bruno Bruins

Wel faciliterend

Bruins wil wel in faciliterende zin bijdragen aan de komst van de Formule 1 naar Nederland. Hij denkt daarbij aan vergunningen, belastingen en infrastructuur.

Het TT-circuit in Assen heeft het kabinet niet om financiële steun gevraagd. Toch denkt Dekker niet dat de kans groot is dat we de Formule 1 daadwerkelijk in Assen gaan zien.

"Dit nieuws rond Zandvoort betekent niet automatisch dat Assen nu aan de beurt is. Assen staat er niet goed op bij de organisatie van de Formule 1. Zij willen ook helemaal niet naar Assen. De kans op een Grand Prix van Nederland is na vandaag een stuk kleiner geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl