Het circuit van Zandvoort
NOS Sport

'Als ze binnen half jaar goed GP-plan hebben, wordt het Zandvoort'

Er komt in 2020 een Formule 1-race in Nederland, schrijft de website Formule1.nl. De Grote Prijs van Nederland zou al op de voorlopige kalender van dat jaar staan. De voorkeur gaat uit naar Zandvoort, maar als de organisatie het daar niet rondkrijgt is Assen de tweede optie.

In het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken bespreken de gasten een mogelijke Nederlandse grand prix over twee jaar. Erik van Haren van de Telegraaf kiest zijn woorden uitermate zorgvuldig. De Formule 1-journalist weet dat het de goede kant opgaat.

"Het blijkt dat de Formule 1 heel graag wil dat er een grand prix naar Nederland komt en alle Max Verstappen-fans willen dat ook. Als Zandvoort het niet zou redden, was het een beetje onduidelijk wat er dan zou gaan gebeuren. Gaat de Formule 1 dan naar Assen, of komt die gewoon niet naar Nederland? Het lijkt er nu steeds meer op dat Assen ook nog in de race is", aldus Van Haren.

Dure grap

Het doorgaan van het autosportspektakel heeft vooral te maken met geld. De organisatie van een grand prix is een dure grap, zeker voor Zandvoort waar op en aan het circuit nog veel veranderd en verbeterd moet worden. Assen zou daarentegen de financiën al op orde hebben en bij groen licht klaar zijn voor de Formule 1.

Zandvoort heeft de beste papieren

Voor Zandvoort zouden de kosten voor het eerste jaar uitkomen op zo'n 30 à 40 miljoen euro, waar Assen een minder dikke portemonnee nodig heeft. Toch heeft Zandvoort de beste papieren om de grand prix te organiseren, denkt Van Haren.

"Het is duidelijk dat Zandvoort de voorkeur heeft. Als Zandvoort binnen nu en een half jaar een goed businessplan heeft, wordt het Zandvoort", zegt hij.

Twijfels

Dat Zandvoort gezien het rijke Formule 1-verleden en de traditie (tussen 1948 en 1985 was de GP van Zandvoort een vast onderdeel op de kalender) de gedroomde locatie is, begrijpt Volkskrant-journalist Robèrt Misset wel. Toch heeft hij zijn twijfels.

"Ik snap heel goed dat de Formule 1 een race in Nederland wil. Kijk maar naar België en die hele optocht daarnaartoe van Nederlandse supporters. Maar als wij niet eens in staat zijn gebleken om de Europese Spelen te organiseren, dan moet je je wel afvragen of het dat geld waard is."

Erik van Haren, Robèrt Misset en Arman Avsaroglu (vlnr)

Ook dit jaar is het naderende Sportgala, met de daarbij behorende verkiezing van onder anderen Sportman en Sportvrouw van het Jaar, een geliefd discussiepunt in het Sportforum. Net als dat andere jaren het geval was, zijn de drie gasten het ook deze keer niet met elkaar eens en wordt er meerdere keren gesproken over 'appels en peren vergelijken'.

Vooral de schaatsers moeten het in de discussie in het Sportforum ontgelden, ondanks hun veelvoud aan medailles tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, begin dit jaar.

Waar zijn de volleybalsters?

Robèrt Misset verwondert zich met name over de afwezigheid van de volleybalsters, die vierde werden op het afgelopen WK, terwijl de aflossingsploeg van de schaatssters wel op de shortlist staat.

"Ik zal je zeggen dat het moeilijker is om vierde te worden op een WK volleybal dan een ploegenachtervolging te winnen bij het schaatsen, met twee, drie concurrenten", aldus de journalist van de Volkskrant. Daarop reageert Arman Avsaroglu direct: "Maar de schaatssters hebben tenminste wat gewonnen."

Bertens presteert het hele jaar door

Ook op het lijstje van de individuele sportvrouwen streept Misset de schaatssters weg. "Kiki Bertens is de nummer negen in een mondiale sport. Wint het toernooi in Cincinnati, een 'mini grand slam-toernooi', in dit rijtje vind ik haar nummer één, absoluut."

Herlings, Dumoulin en Nuis

Journalisten Avsaroglu en Van Haren hebben ook hun favoriete sporter. Van Haren schuift motocrosser Jeffrey Herlings naar voren. Die veroverde dit jaar in de MXGP-klasse de wereldtitel.

"Die is al jaren aan de weg aan het timmeren. Won alles in de MX2 en nu, in de MXGP, laat hij het ook zien. Ook zo'n jongen die zijn sleutelbeen breekt en twee weken later alweer op dat ding zit. En ook in een mondiale sport."

Avsaroglu vindt het wat moeilijker kiezen. In eerste instantie denkt hij aan wielrenner Tom Dumoulin, maar uiteindelijk kiest hij toch voor schaatser Kjeld Nuis, de olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter. Daarbij speelt het voor Avsaroglu geen rol dat Dumoulin in de Giro d'Italia en de Tour de France 'maar' tweede werd.

"Impact speelt ook een rol. Dat is ook belangrijk, hoeveel impact je hebt op de Nederlandse samenleving. Als je kijkt naar wat Dumoulin in dat opzicht heeft gedaan...", benadrukt Avsaroglu. "Maar ik ga toch voor Nuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl