Chinese rover overleeft maannacht van -217 graden
De Chinese maanlander Chang'e-4 en de rover Yutu-2 zijn weer wakker. Ze hebben allebei de extreme kou van de maannacht overleefd.
De twee apparaten gingen in slaapstand toen de zon onderging op de maan, omdat de zonnepanelen dan geen energie kunnen leveren. Toen de zon na veertien dagen weer opkwam, startten ze allebei weer automatisch op.
Vijf jaar geleden werd de maannacht de Yutu-1 nog fataal: doordat de zonnepanelen niet goed sloten, raakten ze beschadigd door de extreem lage temperaturen. Daardoor moest de missie al na twee maanden worden opgegeven, in plaats van na drie jaar.
Kouder dan verwacht
Ook dit keer werd het 's nachts bijzonder koud: -217 graden Celsius. Dat was zelfs kouder dan van tevoren verwacht, maar leidde niet tot problemen.
De Chinese ruimtevaartorganisatie wil onderzoeken waardoor het kouder werd dan voorspeld. Mogelijk komt dat door een andere samenstelling van de grond op de achterkant van de maan. De Chang'e-4 is de eerste lander die daar succesvol een zachte landing uitvoerde.
Nederlands tintje
Chang'e-4 landde begin januari in de Von Kármán-krater op de zuidpool. Yutu-2 heeft inmiddels zo'n 18 meter afgelegd.
Aan boord is ook een Nederlands instrument waarmee moeilijk waarneembare signalen van de oerknal moeten worden gedetecteerd. Op de achterkant van de maan gaat dat makkelijker doordat ruis van de aarde wordt geblokkeerd.