NOS NieuwsAangepast

Chinese maanlander opgegeven

De Chinese maanlander Yutu kan niet meer worden gered. Chinese staatsmedia melden dat het wagentje de kou op de maan niet heeft overleefd.

"China's eerste maanwagen zal niet meer volledig kunnen worden opgestart", staat in een korte verklaring in de staatsmedia. "Op internet wordt gerouwd om het verlies."

Technische problemen

Yutu, genoemd naar het jade konijn dat volgens de Chinese mythes op de maan woont, landde afgelopen december op de maan. Het was de eerste geslaagde landing op de maan sinds 1976. De missie is een prestigeproject voor Peking; China was pas het derde land dat een succesvolle maanlanding uitvoerde.

De missie van Yutu had drie maanden moeten duren, maar eind januari kreeg het wagentje technische problemen, waardoor Yutu zijn zonnepanelen niet goed kon dichtvouwen. Daardoor werd belangrijke apparatuur blootgesteld aan temperaturen van -180 graden.

China probeerde het contact met de maanwagen weer te herstellen. Naar nu blijkt was dat tevergeefs.

Afscheid

Yutu zelf had al afscheid genomen van de aarde, in een verklaring die was opgeschreven alsof het apparaat zelf aan het woord was. "Mijn meesters doen er alles aan om mij te repareren, maar ik ben me ervan bewust dat ik deze maannacht misschien niet overleef."

"Dit hoort bij ontdekkingsreizen in de ruimte. Het gevaar hoort bij de schoonheid", schreef Yutu verder. "Ik zal jullie een geheim vertellen: ik ben niet verdrietig. Dit was mijn eigen avonturenverhaal, en net zoals elke held kwam ik een klein probleem tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl