Het vluchtelingenkamp bij Rann in 2017. De grensstad is vaker doelwit van Boko Haram AFP

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft maandag ten minste 60 mensen gedood bij een aanval in Rann, een stad in het noordoosten van Nigeria, meldt Amnesty International. Omdat regeringstroepen zich volgens getuigen hadden terugtrokken, zag Boko Haram zijn kans schoon, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Leden van de terreurgroep kwamen op motoren naar Rann. Ze staken huizen en winkels in brand en doodden inwoners. Ook achtervolgden ze mensen die probeerden te vluchten, schrijft Amnesty. Er zouden 11 doden zijn gevonden in Rann zelf, en 49 daarbuiten. Nog 50 mensen zouden vermist zijn. Amnesty noemt de aanval "de dodelijkste tot nu toe".

Ontheemd

Vanwege de aanval zijn 30.000 mensen gevlucht naar Kameroen, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Bij een aanval een week eerder vluchtten ook al bijna tienduizend mensen. Rann is een terugkerend doelwit voor Boko Haram, omdat er veel vluchtelingen en dus ook hulpverleners verblijven.

Boko Haram houdt al zeker tien jaar huis in het achtergestelde noordoosten van Nigeria, en werd wereldwijd berucht na de ontvoering van 300 meisjes. De huidige president van het land zei bij zijn aantreden dat de terreurgroep zo goed als verslagen is, maar sinds vorig jaar leeft het geweld weer op en zijn honderden Nigeriaanse militairen gedood bij aanvallen.

STER reclame