Lindsey Vonn EPA

Lindsey Vonn zet na de WK skiën, van 5 tot en met 17 februari in het Zweedse Are, een punt achter haar loopbaan. Het afscheid komt niet onverwacht. Eerder deze maand vertelde ze in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo al in tranen dat ze er rekening mee hield dat het vanwege aanhoudende kniepijn "over en uit was".

Een definitief afscheid wilde ze het toen echter nog niet noemen.

"Na vele slapeloze nachten heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik niet meer kan doorgaan met skiën", aldus Vonn. "Mijn lichaam is op en kan niet meer worden geheeld. Het schreeuwt om te mogen stoppen en ik moet luisteren. De ongelukkige realiteit is dat mijn lichaam en geest niet meer op dezelfde pagina staan."

Geen record

De 34-jarige skiester zei eerder al dat ze aan haar laatste seizoen bezig was en hoopte nog het recordaantal wereldbekerzeges van Ingemar Stenmark (86 overwinningen) te evenaren.

De Amerikaanse maakte in november 2000 haar wereldbekerdebuut en reeg daarna de zeges aaneen. Met 82 wereldbekeroverwinningen op zak was ze dichtbij Stenmarks record, maar dat gaat ze niet meer halen.

Vonn werd één keer olympisch kampioene (in 2010 in Vancouver op de afdaling) en veroverde twee bronzen olympische medailles. Dat deed ze in 2010 op de Super G en vorig jaar, in Pyeongchang, op de afdaling.

De Amerikaanse veroverde twee wereldtitels (in 2009 op de afdaling en de Super G). Daarnaast won ze vier keer de wereldbeker algemeen.

2009: Vonn wint wereldtitels op de Super G en de afdaling

STER reclame