Dirk K. in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Zes jaar cel voor fatale klappen in grillroom, geen begrip bij familie

De Utrechter Dirk K. heeft zes jaar cel gekregen voor een dodelijke mishandeling in een afhaalrestaurant. Het slachtoffer was de 25-jarige Lucas de Ruwe uit Maarsbergen. De rechter veroordeelde K. (26) voor het toebrengen van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg.

De mishandeling, in juli, volgde op een nachtelijke ruzie tussen K. en de vriendengroep van De Ruwe voor de deur van de Utrechtse grillroom. Aanvankelijk suste het personeel die ruzie, waarop K. wegging. De Ruwe en zijn vrienden gingen naar binnen.

Uit camerabeelden blijkt dat K. even later terugkwam, op De Ruwe afliep en hem twee keer tegen het hoofd sloeg. Toen De Ruwe op de grond lag, probeerde K. hem nogmaals te raken, waarna hij ervandoor ging.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed vijf dagen later in een ziekenhuis. Weer een dag later werd de dader opgepakt.

Woedeaanval

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand zeven jaar cel tegen K. Volgens de officier van justitie was sprake van een vooropgezet plan, omdat hij de klappen uitdeelde nadat hij zich had kunnen bezinnen.

De rechtbank acht voorbedachte raad echter niet bewezen. Er zijn sterke aanwijzingen dat K. handelde uit een hevige opwelling of driftbui, stelt de rechtbank. "Het blijven doortrappen en slaan wijst op een gemoedstoestand waarin hij niet gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en gevolgen van zijn daad."

De zus van het slachtoffer ziet dat anders:

'Ik denk niet dat het een opwelling was'

De rechtbank rekent het K. wel zwaar aan dat hij geen opening van zaken heeft gegeven. Zo heeft hij leugenachtige verklaringen afgelegd. Ook het feit dat K. een fors strafblad heeft met geweldsmisdrijven heeft meegewogen bij de strafmaat.

De rechter noemde de aanleiding voor de mishandeling, "een ruzietje op straat", futiel. "Schokkend is de blinde woede bij u. Nadat hij in elkaar is gezakt, gaat u door."

Verslagen

De dader zei eerder in de rechtszaak nog dat hij zich bij ieder vonnis zou neerleggen, maar reageerde nu woedend. Hij gooide met zijn stoel, schopte tegen een deur en riep dat hij in hoger beroep gaat.

De nabestaanden van het slachtoffer reageerden verslagen op het vonnis. Ze vinden de strafmaat te laag. "Dit doet heel zeer", zei broer Benno de Ruwe na het vonnis. "Lucas had geen strafblad, was de beste vriend van iedereen. Als je dan ziet dat hij het leven heeft moeten geven voor deze persoon, voor deze agressie. Ik kan daar niet een positieve opmerking over maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl