Een F35 tijdens een vlucht
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Miljoenenorders en banen in Drenthe en Brabant door komst JSF

De Amerikaanse vliegtuigmotorfabrikant Pratt & Whitney heeft een miljoenenorder geplaatst bij Fokker in Hoogeveen. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de officiële overdracht van de eerste operationele F-35, de Joint Strike Fighter, aan de Nederlandse luchtmacht in de fabriek in Texas.

De order heeft een waarde van tussen de 3 en 4 miljoen euro en levert volgens directeur Hans Büthker van GKN Aerospace, het moederbedrijf van Fokker, ook banen op. "Vorig jaar hebben we zo'n 140 mensen extra aangenomen en duizenden vierkante meters bijgebouwd en dat is nog niet gestopt", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Drenthe is niet de enige provincie die profiteert van de ontwikkeling en productie van de F-35. Volgens Omroep Brabant levert het JSF-project ook Brabant miljoenenorders en duizenden banen op. Zo wordt bij GKN Fokker Elmo in Hoogerheide al sinds 2002 bekabeling gemaakt voor de vliegtuigen.

Volgens Michiel van der Maat, voorzitter van een samenwerkingsverband van bedrijven die meewerken aan de productie, leverde de JSF Nederland tot nu toe 2000 banen op. Hij verwacht dat dit aantal groeit naar 4000 banen in 2050.

Advertentie via Ster.nl