Ruim 6 miljoen euro voor 'koninklijke' Rubens, tekening weg uit Nederland
In New York heeft de veiling van een tekening van kunstenaar Peter Paul Rubens 7 miljoen dollar (ruim 6 miljoen euro) opgebracht. Die was in bezit van prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. Naast dit topstuk werden nog twaalf andere werken van Christina geveild, die brachten lagere bedragen op. In totaal is de prinses ruim 8 miljoen euro rijker.
Voor het topstuk van Rubens op de veiling is in totaal 8,2 miljoen dollar betaald, 1,2 daarvan gaat op aan veilingkosten. Wie het werk heeft gekocht is niet bekendgemaakt, maar de naam Leon Black gaat rond, zegt verslaggever Kysia Hekster in New York. Black is een steenrijke Amerikaanse kunstverzamelaar die het werk waarschijnlijk eerst in zijn huis zal hangen. Daarna gaat het vermoedelijk naar het Metropolitan Museum of Art in New York.
De tekening zal in ieder geval niet naar Nederland komen. Drie Nederlandse partijen, het museum Boijmans van Beuningen, Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds, hebben op de veiling een bod uitgebracht, maar hoe hoog is niet bekendgemaakt.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een bedrag van zo'n 992.000 euro beschikbaar gesteld voor hun bod. Dat geld komt uit het Nationaal Aankoopfonds. Als het Mondriaan Fonds een bod doet, komt een deel van het geld uit het Aankoopfonds en dat was nu dus ook het geval.
Bekijk hieronder beelden van de veiling:
De tekening is een voorstudie voor een van Rubens bekendste werken: Kruisoprichting, het altaarstuk van de kathedraal in Antwerpen. In de catalogus werd de opbrengst geraamd tussen de 2 en 3 miljoen euro, maar kenners sloten niet uit dat het veel meer zou worden.
Verslaggever Kysia Hekster bezocht Sotheby's in New York, waar de tekening voorafgaand aan de veiling werd tentoongesteld:
De veiling van de Rubens heeft tot ergernis geleid bij musea in Nederland. Ze zeggen dat de prinses misschien niet formeel, maar wel moreel de verplichting had het werk eerst aan Nederlandse musea aan te bieden.
Volgens de musea hoort Rubens' tekening tot het Nederlands cultureel erfgoed. Het stuk werd in 1838 aangekocht door de latere koning Willem II. Samen met zijn vrouw Anna Paulowna legde hij een grote kunstcollectie aan.