NOS Nieuws

'Minister, kijk welke lippenbalsems voor kinderen schadelijk zijn'

De Consumentenbond wil dat minister Bruins voor Medische Zorg onderzoekt in welke lippenbalsems schadelijke stoffen zitten. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat veel balsems voor kinderen ingrediënten bevatten die mogelijk kankerverwekkend zijn.

De Belgische consumentenbond testte 21 lippenbalsems die te koop zijn bij winkelketens als Kruidvat, Hema, H&M en Claire's. De producten zijn gericht op kinderen en jongeren en hebben zoete smaken als aardbei, cola en sinas. Op de verpakkingen staan vaak afbeeldingen van bekende film- en stripfiguren, zoals Disney-prinsessen of Hello Kitty.

In 15 van de 21 geteste lippenbalsems zitten stoffen waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. De Consumentenbond noemt de onderzoeksresultaten alarmerend, omdat de kans bestaat dat kinderen de stoffen binnenkrijgen.

Het is echter onduidelijk in welke mate deze stoffen in de balsems zitten en hoe groot het gevaar voor de gezondheid is. "Het is niet zo dat je meteen ziek wordt als je zo'n lippenbalsem gebruikt", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

'Lippenbalsem is veilig'

De organisatie wil niettemin dat de minister een onderzoek begint en ook kijkt naar het gebrek aan informatie over deze schadelijke stoffen op de verpakkingen. De stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn - aromatische en verzadigde koolwaterstoffen - staan vaak niet op de lijst van ingrediënten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat de problemen met lippenbalsem eerder aan de orde zijn gesteld. "De producten zijn veilig als ze op een normale manier en met toegestane ingrediënten worden gemaakt."

Maar het departement gaat de Consumentenbond wel uitnodigen voor een gesprek. Ook gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich verdiepen in de Belgische onderzoeksresultaten. Daarna wordt gekeken of verdere actie nodig is.

Geen regels voor schadelijke stoffen

De NVWA heeft tot dusver nog geen onderzoek gedaan naar de lippenbalsems. De toezichthouder zegt dat er geen landelijke of Europese regels zijn voor deze stoffen.

"Hoewel Europa het gebruik van deze stoffen toelaat, zien wij ze liever niet in lippenbalsems, tenzij in minieme hoeveelheden", schrijft de Belgische consumentenbond op de website.

De organisatie onderzocht in 2017 ook lippenbalsems voor volwassenen. Ook die producten bleken deze stoffen te bevatten. De Belgische consumentenbond raadt onder meer lippenbalsem van Eucerin, Vaseline en Maybelline af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl