NOS NieuwsAangepast

'Asbest in make-up is zorgwekkend, gooi producten weg'

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

De vondst van asbest in make-up van het Amerikaanse bedrijf Claire's is zeer zorgwekkend, zeggen deskundigen. Asbest is een kankerverwekkende stof. "Het gezondheidsrisico is klein, maar blootstelling moet worden vermeden. Dit is een goede reden om het product van de markt te halen", zegt toxicoloog Majorie van Duursen van de Universiteit Utrecht.

De Inspectie Leefomgeving en Transport meldde na onderzoek dat de make-up van Claire's de verboden stof bevatte. De Amerikaanse winkelketen heeft veel vestigingen in Nederland en richt zich vooral op kinderen en tieners.

Bij de make-up is het gezondheidsrisico dus niet groot, benadrukt Van Duursen. "Asbest dringt niet door de huid, maar kan mogelijk wel huidirritatie veroorzaken." Het inademen van asbest is wel gevaarlijk en kan leiden tot long- of longvlieskanker. "Maar dat mensen longkanker krijgen door deze make-up lijkt mij niet aannemelijk."

Luchtdicht bij het afval

Bezorgde ouders kunnen de poeders het beste weggooien, adviseert de inspectie. "Dubbel en luchtdicht verpakken en als asbesthoudend afval naar de milieustraat brengen." De gevolgen van asbest manifesteren zich vaak pas na jaren. Mensen die verlegen zitten om gezondheidsadvies, kunnen contact opnemen met de GGD.

Claire's heeft de betreffende producten inmiddels uit de schappen gehaald. Een verstandige beslissing, vindt Ronald van Welie van de Nederlandse cosmeticavereniging. "Asbest is een verboden stof en hoort niet in cosmeticaproducten te zitten." Hij kan geen andere recente gevallen noemen van make-up waarin asbest is gevonden.

Tremoliet

Deze soort asbest, tremoliet, zit in de talk die in de poeders is verwerkt. Bij de winning van het mineraal talk kan per ongeluk ook asbest mee worden opgegraven. De verboden stof belandt op die manier uiteindelijk in poeders en andere make-up. De verontreiniging is niet geconstateerd door Claire's en dus zijn de producten met asbest op de markt terechtgekomen.

Na signalen uit de Verenigde Staten over asbest in make-up waarschuwden David de Vreede van het Comité Asbestslachtoffers en EenVandaag eind december vorig jaar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die besloot na overleg met de Amerikaanse collega's van de FDA geen actie te ondernemen.

De inspectie onderzocht later wel make-up, maar keek daarbij volgens het Comité naar producten zonder talk, zoals lipgloss. Ook werden verkeerde onderzoekstechnieken gebruikt. In februari concludeerde de inspectie vervolgens dat er geen asbest in de onderzochte make-up zat.

Tóch asbest

Na onder meer Kamervragen van SP en GroenLinks aan staatssecretaris Van Veldhoven van VWS en nieuwe signalen uit de VS kwam het tot nog een onderzoek, waarna is vastgesteld dat twee producten van Claire's toch asbest bevatten. Het Comité Asbestslachtoffers is blij dat dit nu duidelijk is, maar is niet te spreken over de handelwijze van de NVWA, de inspectie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Intussen heeft staatssecretaris van Veldhoven aangedrongen op een alomvattend onderzoek naar talk in cosmeticaproducten en gaat het RIVM bekijken of er in het belang van de volksgezondheid nog meer stappen moeten worden ondernomen. Het Comité Asbestslachtoffers en EenVandaag hebben ook een eigen onderzoek naar asbest in make-up gedaan. De resultaten daarvan worden deze week verwacht.

Asbest, hoe zit het ook alweer?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl