Tweede oud-rechercheur opgepakt in onderzoek naar Bende van Nijvel
In België zijn in een week tijd twee voormalige rechercheurs opgepakt en verhoord in de zaak rond de Bende van Nijvel. De twee gepensioneerde speurders worden volgens Belgische media verdacht van manipulatie van het langlopende onderzoek.
Ex-rijkswachter François A. is vandaag aangehouden en vorige week woensdag oud-rechercheur Philippe V. (61). Het tweetal heeft mogelijk een belangrijke wapenvondst in 1986 gemanipuleerd. Toen dook de politie een lading wapens op van de bende, die in de jaren 80 een reeks bloedige overvallen pleegde.
De arrestaties zijn in België voorpaginanieuws. "Ik zal niet zeggen dat de zaak een nationaal trauma is, maar het begint er wel op te lijken", zegt correspondent Bert van Slooten in Brussel. Bij het vuurwapengeweld door de Bende van Nijvel vielen 28 doden. De daders zijn nooit gepakt.
Klik op de icoontjes voor meer informatie over elke gewapende overval:
De wapenvondst in het kanaal bij het plaatsje Ronquières in 1986 was een doorbraak. De gevonden wapens en buit konden worden gelinkt aan meerdere overvallen, waardoor vast kwam te staan dat die door één bende waren gepleegd. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lading slechts enkele dagen voor de vondst was gedumpt in het water. Een jaar eerder was op die plek al eens gezocht - toen werd niets gevonden.
'Raar'
V. had het initiatief genomen om opnieuw te duiken. Hij concludeerde op basis van politieverslagen, die A. zou hebben aangeleverd, dat er nog niet grondig genoeg was gezocht op de locatie. Justitie verdenkt V. en A. ervan dat ze getipt zijn door een informant. De twee gepensioneerde rechercheurs hebben dat altijd ontkend.
"Het was wel raar natuurlijk", zegt Van Slooten. "Een jaar daarvoor was er ook gezocht en niets gevonden - en nu vonden ze wel wat. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nu de centrale vraag." Als er daadwerkelijk een informant is gebruikt dan kan dat van groot belang zijn voor het onderzoek naar de overvalreeks.
De Reus
Twee jaar geleden kwam de zaak in een stroomversnelling, toen een ex-rijkswachter op zijn sterfbed bekende dat hij 'de Reus' uit de bende was. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de man niet de waarheid had gesproken. Het strafrechtelijk onderzoek heeft nu geleid naar de twee gepensioneerde rechercheurs.