De Verleiders aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk
NOS NieuwsAangepast

Van Nieuwkerk reageert op privacy-ophef: 'Ik was iets te weinig kritisch'

De manier waarop toneelgroep De Verleiders gisteravond in De Wereld Draait Door sprak over privacy, had anders gekund. Dat erkennen presentator Matthijs van Nieuwkerk en Tom de Ket, een van de vijf acteurs die gisteravond aan tafel zat. Op de uitzending kwam veel kritiek omdat de theatermakers onjuiste uitspraken deden en niet weersproken werden.

De Ket reageerde in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co, Van Nieuwkerk deed dat in de DWDD-uitzending van vanavond. De presentator erkende dat hij in het interview "iets te weinig kritische verbazing" had getoond. Verder kondigde hij aan dat er volgende maand een discussie komt in het programma tussen de vijf theatermakers en minister Ollongren, die naar eigen zeggen ook "met stijgende verbazing" naar de uitlatingen van De Verleiders had geluisterd.

Bekijk de reactie van Van Nieuwkerk:

DWDD-presentator Van Nieuwkerk over ophef privacy-item

De Ket zegt op zijn beurt dat "sommige uitspraken iets genuanceerder gebracht hadden moeten worden". Volgens de acteur waren die uitspraken bedoeld om "een toekomstbeeld te schetsen" en "waar het naartoe kan gaan".

Een van de zaken die gisteren werden besproken en weerlegd, ging over de gevolgen van het kopen van kunstmest en het wonen in een moslimbuurt. "Stel, je woont in een wijk met veel moslims en je koopt kunstmest voor je tuin", zei 'verleider' George van Houts. "Dan krijg je een vlaggetje omdat je mogelijk terrorismeplannen hebt." Iedereen wordt 'bij voorbaat verdacht', betoogde hij verder. "Een levensgevaarlijke omdraaiing van onze rechtsstaat."

In werkelijkheid kunnen geheime diensten AIVD en MIVD niet zomaar iemand afluisteren of volgen op internet. Daarnaast kijken er twee toezichthouders mee bij wat ze doen. Daar worden wel eens fouten gemaakt, maar het is volgens de toezichthouders niet zo dat de diensten structureel de wet overtreden.

Over dit fragment zegt De Ket nu dat dit als voorbeeld werd gebruikt voor iets waarvan ze niet weten hoe het zit: "We weten niet precies hoe wij worden geprofileerd."

Gechargeerd

Al met al erkent De Ket dat "sommige uitspraken iets waren gechargeerd". Tegelijkertijd benadrukt hij dat hij en de andere 'verleiders' "theater maken over iets wat leeft in de samenleving". "Wij provoceren altijd een klein beetje om de discussie los te maken en dat doen we ook zelf bewust."

Minister Ollongren reageerde vanmorgen verbaasd op de uitspraken van het vijftal. De Ket heeft de minister en haar partner nu uitgenodigd om naar de voorstelling te komen, daarna pas wil hij het gesprek aangaan en bij de AIVD langskomen. In februari ontmoeten de theatermakers en de minister elkaar dus in de DWDD-studio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl