De Verleiders aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk
NOS NieuwsAangepast

Veel kritiek op DWDD-uitzending over privacy, ook minister boos

Er is veel kritiek op de uitzending van De Wereld Draait Door gisteravond over privacy, waarbij veel feitelijke onjuistheden langskwamen. Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft zich er nu in gemengd en een Twitter-draadje met kritiek van RTL-journalist Daniel Verlaan is honderden keren geliket en geretweet.

Bij Matthijs van Nieuwkerk zaten vijf acteurs van theatergezelschap De Verleiders aan tafel die kwamen praten over het toneelstuk '#niksteverbergen', dat gaat over privacy.

Volgens kenners klopt er weinig van hun beweringen. "Veel van de dingen die ze zeiden, zijn een ontzettende overdrijving of simpelweg onwaar", aldus NOS-techjournalist Joost Schellevis.

Kunstmest voor je tuin

Tijdens de uitzending zei acteur George van Houts bijvoorbeeld dat de hoeveelheid data die mensen op internet achterlaten 'levensgevaarlijk aan het worden is', omdat die in handen van geheime diensten en overheden zouden kunnen vallen. "Voordat je het weet kun je tot vijand van het volk verklaard worden op basis van sporen die je achterlaat op internet", aldus Van Houts.

"Stel, je woont in een wijk met veel moslims en je koopt kunstmest voor je tuin", aldus de acteur. "Dan krijg je een vlaggetje omdat je mogelijk terrorismeplannen hebt." Iedereen wordt 'bij voorbaat verdacht', aldus Van Houts. "Een levensgevaarlijke omdraaiing van onze rechtsstaat."

'Stijgende verbazing'

In werkelijkheid mogen de AIVD en de MIVD niet zomaar iemand afluisteren of volgen op internet, en kijken twee toezichthouders mee met het werk van de geheime diensten. Dat gaat wel eens mis, maar volgens toezichthouders is het niet zo dat de diensten structureel de wet overtreden.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de AIVD, reageert op Twitter ontstemd. "Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij #dwdd #factfree", aldus de minister.

In een reactie zegt Tom de Ket, een van de acteurs die aan tafel zat, dat de toneelgroep pas met haar wil praten en langs wil komen bij de AIVD nadat ze de voorstelling heeft gezien.

Ook werpen de acteurs vragen op over de beveiliging van het online-betaalsysteem Tikkie. Ook contactloos betalen is volgens de acteurs niet veilig en zou misbruikt worden. De grote techbedrijven als Amazon, Facebook en Apple en zouden bovendien onderling data delen om precies te weten te komen wie er op een bepaalde plek woont.

Techredacteur Schellevis somt op: "Er is een probleem met fraude waarbij mensen zich voordoen als Tikkie, maar daar kan Tikkie zelf weinig aan doen. Contactloos betalen wordt niet op grote schaal misbruikt en voor zover bekend delen de grote techbedrijven onderling niet ongevraagd data van jou."

De toneelgroep De Verleiders, bestaand uit Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket, Leopold Witte en Peter Drost (die laatste zat gisteravond niet aan tafel), maakte eerder veel los met theatervoorstellingen over de vastgoedfraude en de bankenwereld.

De voorstelling over banken leidde tot een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, waarin wordt geconcludeerd dat het evenwicht in het geldstelsel is verstoord.

De toneelgroep laat in een reactie weten dat de uitzending van gisteravond "in de theatrale context van de voorstelling #niksteverbergen" moet worden gezien en benadrukt dat de groep "actuele en geëngageerde toneelvoorstellingen maakt met als doel het gesprek in de samenleving op gang te brengen en belangrijke onderwerpen, zoals privacy, op de agenda te zetten".

De redactie van De Wereld Draait Door was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl