Zeven jaar cel voor hoofdverdachte diamantroof 2005
De rechtbank in Haarlem heeft de verdachten van de diamantroof in 2005 op Schiphol veroordeeld tot celstraffen oplopend tot zeven jaar. Volgens het Openbaar Ministerie was het de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.
De zwaarste straffen gingen naar de twee mannen die in het busje zaten waarmee de overval werd gepleegd. Zij kregen zeven en zes jaar gevangenisstraf. Tegen hen was negen en 7,5 jaar geëist.
Een derde verdachte, een KLM-medewerker die de overvallers hielp om het beveiligde platform op te komen en van werkkleding had voorzien, kreeg vijf jaar cel, evenveel als was geëist. De rechtbank rekende het hem zwaar aan dat hij op deze manier misbruik maakte van zijn positie.
Witwassen
Een andere KLM-medewerker werd vrijgesproken van het helpen van de overvallers. Wel kreeg hij zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor witwassen.
Verdachte nummer vijf had niets met de eigenlijke overval te maken, maar wel met een poging, twee weken daarvoor. Die mislukte, maar dat deed voor de rechtbank niet ter zake. De man kreeg een hogere straf dan geëist, 3,5 jaar cel in plaats van drie.
Een man die de overvalplegers in contact zou hebben gebracht met de medewerkers van Schiphol werd daarvan vrijgesproken. De rechtbank achtte dat niet bewezen. Wel kreeg de man twee maanden cel voor verboden wapenbezit.
Grootste roof
Bij de roof in 2005 werd voor meer dan 70 miljoen euro aan edelstenen buitgemaakt. Een deel van de buit is nooit teruggevonden.
Een aantal verdachten kwam na de diefstal al in beeld, maar zij werden wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Begin 2017 werden ze opnieuw aangehouden. Allen ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben.