Aj-Petri, de Krim
NOS Nieuws

Schilderij gestolen onder ogen van bezoekers

Een Russische dief heeft gisteren een schaamteloze kunstroof uitgevoerd. Onder de ogen van bezoekers stal hij een duur schilderij uit een museum in Moskou.

De man haalde het werk zo nonchalant van de muur dat omstanders dachten dat hij een werknemer was van de Tretjakovgalerij. Pas minuten later sloeg men alarm.

Het gaat om het schilderij Aj-Petri, de Krim, dat volgens Russische media zo'n 160.000 euro waard is. Het werd in 1908 gemaakt door Archip Koeindzji. Die schilder staat bekend om zijn magistrale weergave van licht.

Op beveiligingsbeelden is goed te zien hoe de man het schilderij meenam:

Camerabeelden: man neemt schilderij mee uit museum Moskou

De dief kon overigens niet lang genieten van zijn buit: enkele uren later werd hij opgepakt en biechtte hij op dat hij het schilderij op een bouwplaats had verstopt, gewikkeld in een jas. Het gaat om een 31-jarige man die eerder voor een drugsdelict was opgepakt.

Volgens de politie wilde de man het schilderij verkopen. Een woordvoerder van het ministerie van Cultuur zegt dat de schilderijen in de galerij voortaan allemaal een alarm krijgen.

De Tretjakovgalerij kwam vorig jaar ook negatief in het nieuws: toen beschadigde een dronken man het kunstwerk Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 november 1581 van Ilja Repin met een metalen staaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl