NOS NieuwsAangepast

Grootste klimaatmars ooit in België trekt 70.000 mensen

Zo'n 70.000 mensen hebben meegelopen met de klimaatmars in Brussel. In België wordt geregeld gedemonstreerd voor klimaatmaatregelen maar nooit kwamen er zo veel mensen op af. De organisatie rekende op 30.000 mensen.

Dat veel meer mensen naar Brussel zijn gekomen, laat volgens de organisatie zien dat veel Belgen vinden dat de regering het klimaatprobleem niet serieus neemt.

Donderdag liepen 35.000 scholieren door de Belgische hoofdstad om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen. Daarop was veel kritiek omdat het de scholieren vooral te doen zou zijn om een dagje spijbelen.

Volgens NOS-correspondent Thomas Spekschoor liepen veel scholieren vandaag opnieuw mee. "Ze wilden daarmee laten zien dat het ze echt menens is en dat de spijbelactie vooral bedoeld was om extra aandacht te trekken.

Op spandoeken leverden de demonstranten onder andere kritiek op de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, die niet meedeed aan de mars: 'Joke is a joke' (een grap), schrijft een van de demonstranten.

Schauvliege zei in een reactie bij nieuwszender VTM dat ze in Europees verband gaat aandringen op de invoering van een vliegtaks. De opbrengst moet gebruikt worden om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Er liepen ook veel jonge kinderen mee met de klimaatmars. "We vinden het niet leuk meer", luidde de tekst bij een kindertekening die werd meegevoerd. Op een van de spandoeken stond dat kinderen minder snel groeien dan dat de zeespiegel stijgt.

Begin december deden 65.000 mensen mee aan een soortgelijk protest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl