1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Vriend en vijand zijn het eens: einde shutdown knieval van Trump

De Amerikaanse president Trump is verzwakt uit de langstdurende 'shutdown' van de Amerikaanse federale overheid gekomen. Daar zijn vriend en vijand het over eens, nu Trump de stillegging van een deel van het overheidsapparaat voor zeker drie weken heeft opgeschort zonder dat hij geld krijgt voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico.

De bouw van deze muur was een van Trumps belangrijkste beloften tijdens de campagne in 2016. Om die belofte waar te maken, moet het Congres omgerekend circa 5 miljard euro beschikbaar stellen.

"Dit was in geen enkel opzicht een concessie", twitterde Trump in een poging om zijn achterban gerust te stellen. "Ik deed het voor de miljoenen mensen die zwaar door de shutdown zijn getroffen, in de wetenschap dat het spel over 21 dagen opnieuw begint als er nog geen akkoord is gesloten."

Trumps achterban ziet dat anders. De conservatieve columnist Ann Coulter noemde hem de slapste president uit de geschiedenis. Ook zei ze dat het oorspronkelijk beloofde hekwerk langs de grens is teruggebracht tot het formaat van een tuinhekje.

Lou Dobbs van Fox News zei dat de "slag om de shutdown" door de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is gewonnen. "Dit is een overwinning voor Nancy Pelosi. Zo zal het op elk tv-scherm in het land worden gepresenteerd."

De Democraten lieten niet na om hun triomf in te wrijven. "De president dacht dat hij ons kon breken. Dat is hem niet gelukt en ik hoop dat hij een les heeft geleerd", zei de Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer.

EPA
Nancy Pelosi tekent de resolutie die een tijdelijke opschorting van de shutdown mogelijk maakt.

Trump stond na 35 dagen onder grote druk om een eind aan de shutdown te maken. Republikeinse partijgenoten keerden zich tegen hem en de populariteitscijfers daalden. Slechts 34 procent van de Amerikanen vindt dat hij zijn werk goed doet, bleek vorige week uit een peiling van AP-NORC Center for Public Affairs Research. Een maand eerder was dat nog 42 procent.

Adviseurs in het Witte Huis zouden hem al hebben gewaarschuwd dat hij de strijd met het Congres niet kon winnen. De Democraten zijn faliekant tegen de muur en ook onder Republikeinse leden van het Congres ligt de grensmuur niet goed.

Gisteravond maakte Trump dus het tijdelijke einde van de shutdown bekend:

Trump: tijdelijke heropening van Amerikaanse overheid

Door de shutdown ging een deel van het federale overheidsapparaat 35 dagen op slot en kregen zo'n 800.000 ambtenaren geen loon uitbetaald. Uit peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Amerikanen Trump daarvoor verantwoordelijk stelt en zijn argumenten voor de bouw van een muur afwijst. Dat maakt zijn positie bij de onderhandelingen in de komende weken er niet beter op.

Trump dreigt desnoods de noodtoestand uit te roepen, als de Democraten over drie weken nog niet met de bouw hebben ingestemd. Dat geeft hem de macht de benodigde fondsen zelf toe te wijzen. Drie weken is niet veel tijd en het zal niet eenvoudig zijn om een akkoord te sluiten, waarschuwt hij vandaag in een nieuwe tweet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl