NOS Sport

Nadals nieuwe wapen verbaast ook topcoach Groeneveld: 'Echt bizar'

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

De manier waarop Rafael Nadal donderdag de finale bereikte van de Australian Open heeft zeer veel indruk gemaakt in de tenniswereld. Vooral omdat de toch al zo machtige Spanjaard op 32-jarige leeftijd opeens over een nieuw, extra wapen beschikt: zijn service.

Waar Nadal in de rally altijd al van uitzonderlijke klasse is geweest, leverde zijn service zelden punten op. Hij gebruikte de opslag louter om het punt op te zetten. Dat is nu wel anders. Dankzij een aangepaste, directere servicebeweging.

Bizarre cijfers

'Rafa' sloeg deze Australian Open 39 aces, zijn service gaat vijf kilometer per uur harder dan vorig jaar en hij wint maar liefst elf procent meer punten op zijn eerste opslag. "Nou, dat is echt bizar", reageert Sven Groeneveld, voormalig coach van grandslamkampioenen als Maria Sjarapova, Roger Federer en Monica Seles.

De oude en nieuwe servicebeweging van Nadal

De 53-jarige Groeneveld heeft al heel wat meegemaakt, maar wat Nadal nu uithaalt kan hij amper geloven. "Eén procent verbetering zou al fenomenaal zijn, elf procent is gewoon bizar. Hij verlegt de druk daardoor zo veel naar de servicegames van zijn tegenstanders. Andere spelers zijn nu ook verplicht om meer te gaan doen."

Met het blote oog is moeilijk te zien wat Nadal precies heeft aangepast. Het komt erop neer dat hij vlakker en met een meer voorwaartse beweging slaat. Ook zet hij minder hard af om zijn kwetsbare knieën te ontlasten.

Andere dimensie

Stefanos Tsitsipas won in Melbourne van Federer, maar zat totaal verward in de persruimte nadat hij in de halve finales maar zes games had weten binnen te slepen tegen Nadal. "Zijn service verraste me", bekende de Griek.

"Dit was geen tennis zoals in andere wedstrijden. Het was een andere dimensie. Ik voelde me zo vreemd, ik kon gewoon niet beter. Nadal laat je slecht spelen. Dat is een talent dat ik bij geen enkele andere speler heb gezien."

Weergaloze Nadal zet Tsitsipas met beide benen op de grond

Nadal verloor de afgelopen twee weken geen set en moest alleen in zijn eerste partij twee servicebreaks toestaan. Hij speelt agressief en legt, zoals altijd, veel energie in zijn slagen. Maar het is zijn aangepaste service die opvalt.

Risico

Groeneveld: "Wat Nadal gedaan heeft, geeft aan hoe goed hij eigenlijk is. Hij moest zich bewust worden van een beweging die in zijn onderbewustzijn zat. Hij heeft die aangepast en dat direct omgezet naar resultaat. Niet iedereen durft dat risico op latere leeftijd te nemen."

Hij geeft een voorbeeld. "Ik wilde ooit dat Greg Rusedski meer in de baan zou spelen om sneller het net te kunnen bereiken. Dat durfde hij niet en toen was het over. Met Michael Stich had ik wel succes. We moesten zijn forehand aanpassen om de harde slagen van de nieuwe generatie op te vangen. Daarna stond hij nog in de finale van Roland Garros en de halve finales van Wimbledon."

Heeft Nadal nog wel een zwakke plek? Groeneveld: "Nou, als je hem tegen Tsitsipas zag spelen, zou je zeggen van niet. Maar dat geldt ook voor Djokovic, hè. Die twee gaan de komende jaren om de titels strijden. Ik zeg niet dat Federer helemaal weg is, maar hij moet wel wat inhalen."

Rafael Nadal in Australië

Zou Tsitsipas inmiddels al weten wat hem is overkomen? Op de vraag wanneer hij zich voor het laatst zo hulpeloos voelde als tegen Nadal kwam een veelzeggend antwoord.

"Vorig jaar bij de masters in Parijs. Toen verloor ik in de tweede ronde van Damir Dzumhur. Het voelde alsof ik ergens anders was. Trouwens, de dag daarvoor had ik getraind met Nadal. Dat is gek. Alsof hij iets met je doet. Nu snap ik er helemaal niks meer van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl