NOS Nieuws

Vlaggen halfstok en minuut stilte voor Spaanse peuter Julen

Bij het gemeentehuis in Málaga is vanochtend een minuut stilte gehouden om de Spaanse peuter Julen te herdenken. Ook hangen de vlaggen bij het gemeentehuis halfstok.

De jongen kwam op 13 januari terecht in een 110 meter diepe put in Totalán, in de buurt van Málaga. Reddingswerkers troffen zijn lichaam vannacht om 1.25 uur aan. De reddingsoperatie duurde ruim twaalf dagen en werd in binnen- en buitenland op de voet gevolgd.

Minuut stilte voor Spaanse peuter Julen

Nadat bekend was geworden dat Julen niet meer leeft, stroomden steunbetuigingen van bekende en minder bekende Spanjaarden binnen. "Heel Spanje leeft mee met de familie", zegt correspondent Rop Zoutberg.

De hulpverleners en vrijwilligers die dag en nacht hebben gewerkt om het jongetje te bereiken, worden massaal bedankt op sociale media. Zo schrijft de premier van de Spaanse regio Andalusië op Twitter dat alle reddingswerkers "helden zijn die erkend en bewonderd moeten worden".

Ook de Guardia Civil, een politie-eenheid die bij de zoektocht naar Julen was betrokken, bedankt iedereen die mee heeft geholpen "aan een droom die helaas niet mocht uitkomen".

Reddingswerkers werkten zich door meters keiharde rots heen

Later vandaag worden de resultaten bekendgemaakt van de autopsie die vanochtend op het lichaam van Julen is uitgevoerd. "Die autopsie is een standaardprocedure", zegt correspondent Rop Zoutberg. Volgens de autoriteiten wijst de positie waarin het lichaam is aangetroffen erop dat de peuter een vrije val van 71 meter heeft gemaakt.

Ook loopt er nog een gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden waardoor het jongetje in de illegaal gegraven put kon vallen. "Er zijn nog een hoop vragen die beantwoord moeten worden."

Moeizame reddingsactie

Julen viel in de put bij een familiebezoek in het berggebied rond Totalán. De reddingsactie werd keer op keer vertraagd door het moeilijk begaanbare terrein en de harde steengrond. Gisteren werd duidelijk dat Julen bijna was bereikt via een tunnel die naast de put werd gegraven. Om de laatste meters te overbruggen moesten meerdere keren harde stukken steen met kleine explosies worden opgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl