Een demonstrant met een foto van Browder nadat hij zelfmoord pleegde
NOS Nieuws

Nabestaanden Amerikaanse tiener krijgen miljoenen na falen justitie

De stad New York is tot een schikking van 3,3 miljoen dollar gekomen met de nabestaanden van Kalief Browder. Zijn opsluiting in de beruchte eilandgevangenis Rikers Island en zijn uiteindelijke zelfmoord werden symbool voor wat er mis is met het Amerikaanse rechtssysteem.

Kalief Browder was 16 jaar toen hij in 2010 in de stad New York werd opgepakt, naar achteraf bleek ten onrechte. Twee zwarte tieners zouden volgens een Mexicaanse migrant de rugtas van zijn broer gestolen hebben.

Browder liep die avond met een vriend over straat terug van een feestje en voldeed daarmee aan de omschrijving, maar had de rugzak niet bij zich. De agent die hem naar het politiebureau bracht, zei dat er niet veel aan de hand was en dat hij wellicht diezelfde avond naar huis mocht, maar het liep anders.

Mishandeling

De volgende dag werd hij vastgezet in de beruchte eilandgevangenis Rikers Island waar hij de volgende drie jaar zou verblijven, een traumatische ervaring. In de gevangenis werd hij vaak zonder reden door bewakers en medegevangenen mishandeld. Hij verliet de gevangenis ondervoed en had in drie jaar tijd meer dan 700 dagen in de isoleercel gezeten.

Hij bleef vasthouden aan zijn onschuld en wilde ook geen schuld bekennen op voorwaarde van onmiddellijke vrijlating. Uiteindelijk verliet Browder de gevangenis zonder veroordeling.

In onderstaande beelden is te zien hoe Browder eerst door een bewaker mishandeld wordt, en later door een groep medegevangenen:

Eenmaal buiten de gevangenismuren probeerde hij gerechtigheid te krijgen. Hij vocht zijn onterechte gevangenisstraf aan, maar de stad New York gaf niet toe. Uiteindelijk pleegde hij in 2015, twee jaar na zijn vrijlating, zelfmoord.

Na een portret in The New Yorker in 2014 werd Browder het gezicht van wat er in de VS mis is met het rechtssysteem. De zaak laat zien hoe een onschuldige zwarte jongen door het systeem in de steek gelaten is. Na het artikel verscheen een zesdelige documentairereeks TIME: The Kalief Browder Story, die inmiddels in ons land op Netflix te zien is. Rapper Jay-Z was een van de producenten.

De trailer van de documentaireserie over Browder:

Gevolg van de publiciteit voor de zaak is dat vanuit de overheid wel gereageerd móest worden. De omstandigheden waaronder Browder in Rikers Island gevangen had gezeten, werden in het algemeen gezien als de oorzaak voor de geestelijke toestand waarin hij verkeerde toen hij zelfmoord pleegde.

De toenmalige president Barack Obama leverde in 2015 in een artikel in The Washington Post kritiek op de vele eenzame opsluitingen in Amerikaanse gevangenissen. Een paar maanden later ondertekende hij een verbod op eenzame opsluiting van minderjarigen in federale gevangenissen.

In 2017 besloot burgemeester De Blasio van New York dat hij Rikers Island binnen tien jaar wil sluiten. In plaats daarvan moeten er verschillende kleinere gevangenissen komen in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl