Mensen lopen langs het bord bij de ingang
NOS NieuwsAangepast

Beruchte eilandgevangenis Rikers Island gaat dicht

De Amerikaanse eilandgevangenis Rikers Island in New York gaat dicht. Burgemeester De Blasio zegt dat hij de gevangenis binnen tien jaar wil sluiten. In plaats daarvan moeten er verschillende kleinere gevangenissen komen in New York.

De aankondiging van De Blasio komt twee dagen voor de bekendmaking van een rapport met aanbevelingen voor de gevangenis door een onafhankelijke commissie. De commissie werd ingesteld na een reeks van incidenten met betrekking tot gebrekkig toezicht, twijfelachtige medische zorg en corruptie.

Rikers Island is een van de grootste gevangenissen van Amerika. Het ligt op een eiland tussen de stadsdelen Queens en The Bronx.

Luchtfoto van Rikers Island

De gevangenis en het eiland zijn vernoemd naar de Nederlandse kolonist Abraham Rycken die het eiland in bezit had tot het door zijn nazaten in 1884 aan New York verkocht werd. Het complex is ruim anderhalve vierkante kilometer groot en bestaat uit tien gevangenissen waar 17.000 gevangenen in kunnen.

De gevangenis ligt tussen Queens en The Bronx

De laatste jaren raakte de gevangenis steeds vaker in opspraak vanwege misbruik en verwaarlozing van gevangenen. Dat leidde tot tal van onderzoeken en maatregelen tegen de gevangenis en de stad New York.

Zo kwam er in 2014 een ex-marinier om het leven doordat het ondraaglijk heet was in zijn cel. Hij had daar steeds over geklaagd, maar de cipiers hadden er geen aandacht aan besteed. Een geesteszieke man werd zeven dagen lang alleen in een cel opgesloten. Hij bleek zijn geslachtsdelen toegetakeld te hebben en overleefde het uiteindelijk niet.

Kalief Browder

Een oud-gevangene, Kalief Browder, pleegde in 2015 zelfmoord als gevolg van zijn opsluiting in Rikers Island. Browder werd in 2010 op 16-jarige leeftijd gearresteerd voor een misdaad die hij niet had gepleegd. Hij werd beschuldigd van het stelen van een rugzak.

Omdat zijn familie geen geld had voor zijn borgtocht werd hij opgesloten in Rikers Island. Hij bracht daar ongeveer 800 dagen in eenzame opsluiting door. In 2013 werd hij vrijgelaten en twee jaar later pleegde hij zelfmoord.

Demonstranten met foto's van gevangenen die overleden in Rikers Island

De omstandigheden waaronder hij in Rikers Island gevangen had gezeten, werden in het algemeen gezien als de oorzaak voor de mentale toestand waarin hij verkeerde toen hij zelfmoord pleegde.

De toenmalige president Barack Obama leverde in 2015 in een artikel in The Washington Post kritiek op de vele eenzame opsluitingen in Amerikaanse gevangenissen. Een paar maanden later ondertekende hij een verbod op eenzame opsluiting van minderjarigen in federale gevangenissen.

Rikers Island is ook berucht vanwege aanvallen van gevangenen op het personeel. Dat maakt het een van de gevaarlijkste gevangenissen om in te werken. In 2015 waren er 9424 aanvallen, het grootste aantal in vijf jaar. Dat jaar zijn uit voorzorg duizenden camera's opgehangen, maar de incidenten bleven niet uit.

Burgemeester De Blasio is vastbesloten over de sluiting. "Het zal vele jaren duren. En in die tijd moeten veel moeilijke beslissingen worden genomen, maar het gaat echt gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl