Shishalounge Villa Blanca na de aanslag van vorige maand
NOS Nieuws

Extra controles op Rotterdamse shishalounges na aanslag

Rotterdam gaat veel strenger optreden tegen shishalounges. De gemeente laat de 43 waterpijpcafés extra controleren. En zaken waar veel mis is, zullen worden gesloten.

Aanleiding voor de strengere aanpak zijn klachten van omwonenden van shishalounges over stank en lawaai. Ook was er begin december een explosie voor de deur van een zaak in Rotterdam-West. Deze week maakte de politie bekend dat het om een aanslag ging. "Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. We treden nu op", zegt wethouder Bert Wijbenga.

De getroffen shishalounge Villa Blanca is door burgemeester Aboutaleb permanent gesloten.

Ontmoetingsplaats criminelen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Aboutaleb dat bij controles in deze lounges een groot deel van de klanten meteen vertrekt. Daarom vermoedt hij dat sommige zaken zich ontwikkelen als ontmoetingsplaatsen voor criminelen.

De extra controles worden uitgevoerd door de gemeente, de politie, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wethouder Wijbenga wil daarbij kijken naar alle aspecten van de wet. "Ben je een goede horecaondernemer en doe je aan shisha, dan is er geen probleem. Maar er zijn heel veel shishalounges die niet deugen en die hebben hun beste tijd gehad."

Ook in andere gemeentes zijn regelmatig incidenten bij shishalounges. Vorige maand werd bij een zaak in Culemborg nog een granaat gevonden.

Preventief fouilleren

Sander Fonseca, manager van een shishalounge in het centrum van Rotterdam, vindt het goed dat de rotte appels in de branche worden aangepakt, maar hij heeft het gevoel dat Rotterdam nu wel erg onder een vergrootglas ligt.

Ook plaatst hij vraagtekens bij de manier waarop controles plaatsvinden. "Laatst waren ze bij ons aan het preventief fouilleren. Toen moesten alle klanten naar buiten met hun handen in de lucht. Er zitten ook toeristen bij ons, die zijn dat niet gewend, en komen misschien de volgende keer niet meer terug. Dan lijden de goede zaken toch onder de slechte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl