'250 bedrijven overwegen verhuizing naar Nederland om brexit'
Ruim 250 bedrijven hebben interesse om van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen. Dat zijn er honderd meer dan begin vorig jaar, laat een woordvoerder van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) weten. Begin 2017 hadden tachtig bedrijven belangstelling, begin 2018 150.
Om welke bedrijven het gaat, wil het agentschap niet zeggen, maar ze komen uit de gezondheidssector, creatieve industrie, financiële dienstverlening en logistiek.
Onzekerheid
"Bedrijven zijn op zoek naar zekerheid, en hoe langer zaken over de situatie na de brexit onduidelijk blijven, des te meer bedrijven kiezen voor een andere standplaats", zegt een woordvoerder.
Naast de 250 bedrijven die interesse hebben geuit, zijn er ook die al voor Nederland hebben gekozen. Hoeveel dat er zijn, maakt het NFIA volgende maand bekend.
Nederland aantrekkelijk
Om de 250 bedrijven over te halen zich hier te vestigen moet Nederland concurreren met andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Nederland komt er goed vanaf in die vergelijking, stelt het NFIA.
"We hebben een goede infrastructuur, met de Rotterdamse haven en Schiphol. Daarnaast wordt er in Nederland weinig gestaakt, hebben we goede universiteiten waar bedrijven mee kunnen samenwerken en is het hier leuk wonen", zegt de woordvoerder.
Voor Nederland zelf heeft het ook voordelen als bedrijven zich hier vestigen. In 2017 verhuisden 18 bedrijven door de brexit naar Nederland. Dat leverde 483 banen op en 19 miljoen euro aan investeringen, volgens cijfers van het NFIA.
Dat is te merken in bijvoorbeeld Rotterdam: daar hebben zich 11 bedrijven gevestigd en dat heeft 339 fulltime banen opgeleverd. Dat kunnen er nog meer worden. De stad is nog in gesprek met 37 andere bedrijven, laat de gemeente weten.
Papieren verhuizingen
Maar verhuizingen leveren niet altijd banen op voor Nederland. Eerder deze week maakte Sony bekend dat zijn Europese hoofdkantoor op papier naar Amsterdam verhuist, maar dat de negenhonderd personeelsleden in het Verenigd Koninkrijk blijven.
"Dat geldt niet voor de 250 bedrijven waar wij gesprekken mee voeren", zegt de woordvoerder van het NFIA. "Al deze bedrijven overwegen om ook arbeid en investeringen te verplaatsen naar Nederland. Dat gaat niet om papieren verhuizingen"