NOS Nieuws

Warre, Anuna en Hugo vertellen waarom ze spijbelen voor het klimaat

  • Bijou van der Borst

    bureau Brussel

  • Bijou van der Borst

    bureau Brussel

De acties van Belgische scholieren voor een ambitieuzer klimaatbeleid breiden zich uit. In Brussel waren vandaag 35.000 spijbelaars op de been, vorige week waren het er nog 12.500. Zij 'brossen voor de bossen'. Brossen is Vlaams voor spijbelen en dat doen ze kortgezegd voor de bossen. Ze spijbelden niet alleen in de hoofdstad, ook in andere Belgische steden gaan mensen de barricades op. Drie actievoerders vertellen waarom ze dat doen, en dat zijn niet alleen maar scholieren.

Warre Germis

Warre loopt helemaal rechts, met het oranje hesje aan

Roep iets kritisch over klimaatdemonstraties en Warre Germis heeft een antwoord. De 18-jarige zet samen met klasgenoten een nieuwe klimaatactie op in Antwerpen. Met als doel: bewijzen dat ze niet spijbelen voor de fun.

In tegenstelling tot de nu wekelijkse actie in Brussel trekken de scholieren niet door de straten. Ze verzamelen donderdags op de Groenplaats in Antwerpen tussen twee en vier uur. Tijdens een sit-in komen hoogleraren hen uitleggen hoe de klimaatproblematiek in elkaar steekt. Hun studieboeken nemen ze ook mee, want daarna gaan ze weer terug de schoolbanken in. Vanmiddag sloten er 600 scholieren bij zijn actie aan.

Door niet naar Brussel te trekken hopen ze de beweging actief te houden. "Niet iedereen kan zich elke week een retourtje van 12,60 euro veroorloven. Ook zijn er jongeren die van hun ouders niet helemaal naar Brussel mogen."

Grote bedrijven zullen het goede voorbeeld moeten geven.

Warre Germis

De jonge activist weigert neergezet te worden als naïeveling. "Natuurlijk weten wij niet alles van het klimaat, maar daarom vragen we ook aan professoren om hun kennis." Op de reactie dat jongeren bij zichzelf moeten beginnen, heeft hij ook een weerwoord. "We moeten allemaal een steentje bijdragen. Ik ben veganist en organiseer deze acties, maar grote bedrijven zullen toch het goede voorbeeld moeten geven."

Samen met zijn klasgenoten richt hij zich tot het Antwerpse bestuur. "In tegenstelling tot het parlement hebben we wel spreekrecht in de gemeenteraad." De Antwerpse actievoerders willen doorgaan tot de gemeente met een plan komt waaruit moet blijken dat er voldoende maatregelen worden genomen om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen.

De gemeente liet al weten dat ze in november met een plan komen. Gaan de actievoerders tot die tijd elke donderdag op de Groenplaats zitten? "Wat nodig is is nodig, maar dan bedenken we nieuwe acties. We moeten creatief blijven, anders verslapt de aandacht."

Anuna de Wever

Anuna de Wever is één van de initiatiefneemsters van 'Youth for Climate'

Anuna de Wever, ze is in België inmiddels een beroemdheid. De 17-jarige scholiere klom als een van de eersten op de barricades voor het klimaat. Ze is één van de initiatiefneemsters van 'Youth for Climate', de organisatie achter de demonstraties.

Het idee begon in een gesprek aan de keukentafel met een vriendin. Ondertussen sluiten buiten scholieren ook studenten en ouderen zich aan. Met haar actie haalde ze de internationale pers, waaronder The Washington Post en The New York Times.

Wat wij hier doen is zo belangrijk en gaat zoveel verder dan de schoolbanken.

Anuna de Wever

De media zijn dol op de het fanatisme van de scholiere. Na het spijbelen komt ze langs bij het VRT-journaal en later schuift ze aan bij talkshow De Afspraak. Maar niet iedereen loopt weg met de activiste. Op sociale media reageren critici dat klimaatspijbelaars gebrainwasht en naïef zijn.

Wat doet ze zelf voor het klimaat? Ze is vegetarisch, doet alles met de fiets, doucht kort en haar huis is helemaal geïsoleerd. "Iedereen kan dat wel doen, maar uiteindelijk moet er ook een grote verandering komen in het systeem", zegt ze tegen persbureau Belga. "Wat wij hier doen is zo belangrijk en gaat zoveel verder dan de schoolbanken. Ik hoop dat iedereen dat gaat inzien."

Hugo van Dienderen

Hugo van Dienderen demonstreert in Brussel

"Al die klimaatrampen moeten mijn kleinkinderen bespaard blijven", zegt Hugo van Dienderen van de actiegroep 'Grootouders voor het klimaat'. Ook deze actiegroep groeit. De eerste keer stonden er twaalf grootouders de demonstranten aan te moedigen. Een week later waren ze er met dertig opa's en oma's.

Volgende maand wordt hij 76 jaar. Van Dienderen realiseert zich hoe goed hij het heeft gehad en hoopt op een even welvarende toekomst voor zijn kleinkinderen. "De jongeren zijn indrukwekkend geëngageerd. Ze zijn bereid om een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid te stellen."

De grootvader heeft een advies voor de scholieren: gebruikt geen geweld en laat geen afval achter na de manifestaties. "Misschien dat de jongeren niet alle details van de klimaatwetenschap kennen, maar ze voelen aan dat het belangrijk is."

De VRT vroeg een paar scholieren waarom ze de straat opgaan voor het klimaat:

Tienduizenden Belgische scholieren de straat op voor beter klimaatbeleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl